Slack + lms = gotowiec

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

pilgrim
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-05-06, 01:59

Slack + lms = gotowiec

Post autor: pilgrim »

Czy ktoś posiada komplet z obrazem CD/DVD ?
Moze i ktoś napisze zebym sam to zrobił ale ja zajmuje sie czym innym. Jakies pojecie o slacku mam. Ale zeby instalować i konfigurować
Serwer WWW
Interpreter PHP
Serwer baz danych
LMS nie będzie działał prawidłowo na wersjach MySQL starszych od 3.23.xx.
LMS współpracuje także z PostgreSQL w wersji 7.3.x lub nowszych.
Biblioteka Smarty
Perl
Kompilator języka C
Fakt wiekszosc tego siedzi w samym slacku ale nadal jest to kupa roboty.
Przeciez taka płytka powinna być do pobrania na stronie lms-a. Osobiscie nie jeden obcej osobie pomagałem w problemach z kompami i sieciami. I wiem ze taka pomoc jest jak manna z nieba. Gdy gość napisze trzy zdania i oszędzi kmus 1 dzien kombinowania myslenia szukania i nerwów.

Jesli ktoś by widział cos takiego bardzo by mi to pomogło. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: Spaulding »

Ale plytka ktora to ma to Slackware cd 1 :) i polskie faq slackware :) masz tu tematy o apache + php + mysql, lms'a odpalalem u siebie i dzialal chociaz niemam sieci :) (ciekawosc) ale na allegro widzialem takie plytki w niezbyt przystepnej cenie (20-25 zl)
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

pilgrim
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-05-06, 01:59

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: pilgrim »

Jak ktoś z forumowiczów ma ochote zrobic płytke ze skonfigurowanym lms to ja z checia mu zapłace 20zł :) Na allegro krzyczą za to od 70 do 120zł... Troche za drogo... Zdecydowanie za drogo. Tym bardziej że jakoś te aukcje są podobne do siebie i wydaje mi sie ze zrobiła to jedna osoba a reszta odsprzedaje czyjs produkt.

Linuxa - hmmm poznalem troche ale wielu rzeczy z manula nie rozumiem. Jestem laikiem i jakikolwiek text mówicy o czyms głebiej w systemie sprawia ze leze i kwicze :)

Oczywiscie potrafie zainstalować slacka, skonfigurować mu dwie karty sieciowe, włączyc sobie muzyczke zainstalowac KADU i wiele innych banalnie prostych rzeczy. Ale cos powazniejszego i niestety - nie ma mnie.

Co bym chcial od takiego slacka:
Na obrazie płyty zainstalowane jest następujące oprogramowanie:

-IPTABLES, HTB , MASQUERADA
- lokalny serwer DNS ( Bind9 )z włączoną opcja cechującą zapytania co znacznie przyspiesza odpowiedzi na zapytania z sieci lokalnej
- serwer PROXY ( SQUID ) dzięki czemu najczęściej odwiedzane strony ładują się z Twojego serwera a nie z Internetu co znacznie przyspiesza otwieranie się stron jak i zmniejsza obciążenie łącza internetowego
- filtracja dostępu do Internetu po adresach MAC
- statystyki LSTAT pokazujące szczegółowe obciążenie serwera
- serwerWWW ( APACHE ) wraz z obsługą skryptów PHP
- phpMyAdmin do zarządzania przez www bazą mysql
- baza danych MySQL
- skonfigurowany Firewall dla zapewnienia bezpieczeństwa Twojej sieci i serwera
- filtracja pakietów po adresie MAC karty sieciowej co znacznie ogranicza możliwość korzystanie z dobrodziejstw Internetu przez osoby do tego nie uprawione
- sprawiedliwy podział łącza z przyznaniem maksymalnego i minimalnego przydziału prędkości dla klienta lub komputera, z określeniem maksymalnej ilości pakietów na sekundę oraz maksymalnej ilości połączeń
-panel do zarządzania serwerem LMS - Lan Mengement System


:) gdyby ktoś zrobił łopatologiczną instrukcje ( tak wiem ze to kupa roboty - bo sam takie pisalem na windowsa dla małokumających ludków ) to pewnie bym sobie sam poradził. A tak niestety... I wiem jak jest denerwująca gromada ludzi pytających o banalnie proste rzeczy gdyż ... a wystarczy zobaczyc tutaj:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/24-ytt ... &start=690
nick dj pielgrzym.

Kolega rozbudował sieć a niestety nie ma kasy na manager sprzętowy za 1500zł. Dlatego padło na LMS-a a to ze na slacku to juz moja decyzja :) Podobno najlepszy.

Dario

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: Dario »

pilgrim, Ty i Twój kolega (nie obraź się,ale moim zdaniem) należycie do gatunku, który
powinno się tępić jak "chłop stonkę" .
Jak ktoś się bawi w ADMINA, niekiedy też właściciela sieci to powinien mieć o tym pojęcie, a jak nie ma to powinien zatrudnić sobie kogoś kto się na tym zna.
Polska to taki durny kraj, w którym ludzie biorą się za to co jest dla nich czrną magią i jeszcze chcą na tym zarabiać.
Piszę to dlatego, że byłem już użytkownikiem takiej sieci, w której właściciel i admin to banda cwaniaków nie mająca o necie większego pojęcia. Płaciłem za ten syf 50 zł. miesięcznie i całe szczęście, że nadeszła konkurencja.
Jak się nie znasz, to albo najpierw się naucz albo zajmij się czymś innym.

pilgrim
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-05-06, 01:59

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: pilgrim »

Kolego wypraszam sobie.

Administrować można na wiele sposobów. Sprzętowo i programowo. A to którą opcje wybierzez zalezy od Ciebie. Moja sieć na managerze pasma wartym pare ładnych złotych pracuje bardzo stabilnie i wydajnie. Gdybys chcial wiedzieć to kazdy uzytkownik ma logowanie, niektórzy zewnetrzy adres IP, moga zobaczyc swoje statystyki, rozliczenie za net, mają serwer FTP , w róznych godzinach rozne limity sesji, Grupa osob jest na DMZ ( bo tak bezpieczniej ) maja przypisane prędkosci, W pewnych godzinach blokowanie p2p , w godzinach nocnych znacznie wiekszy transfer. Kazdy oczywiscie idzie po adresie MAC przez DHCP. Radio ma radiusa a Ci którzy chcą wiecej bezpieczenstwa VPN po kablu.

Do zalet nalezy takze bezgłosna praca, znacznie mniejsza awaryjnosc, i znacznie znacznie mniejsze zuzycie pradu. A to że mnie było stać na taki sprzęt i potrafiłem go skonfigurować
bez pomocy nikogo oznacza ze ma siec jest gorsza od innych bo nie stoi na linuxie?
Nic to nie zmienia. Nie zmienia to faktu ze pracuje stabilnie i wydajnie i ludki są zadowolone. Tylko, że ty jeśli masz znacznie większe pojęcie o linuxie myslisz, ze wolno Ci zmieszać z błotem. Jakbys sie poczuł gdyby sercisant od TV przyszedł do Ciebie i powiedział że nalezy tępić cię jak stonke bo nie potrafisz wymienic bezpiecznika i wogole nie powinienes miec telewizora. Alto to samo uslyszal u mechanika.

Przegiełeś pałe. Bo na początku wszystko otwarcie napisałem,jak mało znam ten system operacyjny i poprosiłem o gotowca. Bo wiem że takie są i by ułatwiło to prace. Ale nie musi sie znaleść ktoś kto oczywiscie mysli ze pojął cos lepiej od innych a reszta wogole nie powinna sie tego tykać bo sie gówno zna.

Jeśli kogoś uraziłem innego poza osobą Pana Dario - z góry przepraszam. Ale ty człowieku też sie nie urodzileś z linuxem w głowie.A ze miałeś zapał czas i chęci by go poznawać głębiej to plus dla Ciebie.
Ostatnio zmieniony 2006-05-06, 20:00 przez pilgrim, łącznie zmieniany 1 raz.

Dario

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: Dario »

Sieć i gotowce, może zrób to na Windowsie.

pilgrim
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-05-06, 01:59

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: pilgrim »

Moja nie jest na gotowcu. A,że kumpel nie ma 1600zł na manager pasma wiec poprosił mnie o pomoc. Ja proszę inne osoby. Ale widać nie jest Pan Dario do tego skory.
"Dziękuje" panu za pomoc.

Dario

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: Dario »

Żaden normalny admin sieci nie da Ci gotowca, co jest chyba normalne. Im mniej ludzi zna jego sieć od zaplecza tym bezpieczniej, to po pierwsze.
Po drugie żeby bawić się w admina trzeba się tego nauczyć, można iść do szkoły, można też samodzielnie. Materiałów w Internecie jest wystarczająco, niestety potrzebne są do tego chęci, a z tym to różnie bywa. Administrowanie siecią nie mając o tym pojęcia jest szkodliwe dla admina, użytkowników tej sieci, niekiedy także dla reszty netu. Jak pisałem wyżej byłem już użytkownikiem tak "profesjonalnie zarządzanej" sieci i mam po prostu alergie na te "numery". Moja rada albo tego się sam naucz albo poszukaj w okolicy jakiejś politechniki, a w niej studenta kierunku sieci komputerowe, może za piwo ;-) Ci to zrobi, a później będzie się tym opiekować. Nie jestem adminem ale jakoś nie wyobrażam sobie zarządzania siecią przy pomocy LMS-a z całym szacunkiem dla twórców tego patentu.

P.S.1 Co do serwisanta TV to powinien być zadowolony, że nie potrafie wymienić bezpiecznika (prawie potrafie), bo ma prace ;-)

P.S.2 Do adminów tego forum. Może dział ogłoszenia zrobicie ?
Ostatnio zmieniony 2006-05-06, 21:29 przez Dario, łącznie zmieniany 1 raz.

pilgrim
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-05-06, 01:59

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: pilgrim »

Szkoła - a raczej papierek ze szkoły jest gówno wart. Mam doczynienia z ludzmi którzy wchodza do sklepu i zamawiajac kompa koniecznie chcą P4 - nie wazne ze to drogie, boxowt wentyl ma 45dB i płyte za 240zł posadzi w 3 miesiące. Ale on chce p4. Wiec dostaje p4 na pytanie jaka karta graficzna pada zdanie - slyszałem że geforce 2 są dobre... Niestety takiego klienta także trzeba obsłużyć.

A wracając do tego informatyka...
"Przychodzi Pan "Informatyk" ( po studiach informatycznych z wyższym wykszt. ) z urzadu statustycznego GUS i mówi że im zasmierdział wiekowy router nie ma teraz netu i chce nowy. Dostakł PLANET XRT 401D i znikł. Po dwóch dniach walki wraca i mówi ze za grom urzadzenie nie działa. Probował roznie podlączyć kable jak nie było tak nie ma neta. Przeciez nikt tego sprzetu nie sprawdza taiwan produkuje tego miliony. taniej jest wywalić do kosza dziesiec tysiecy sztuk niz sprawdzic 10 milionów urzadzeń. Na pytanie czy udało sie panu zalogować na urządzenie pada odpowiedz - na stary nikt nie musiał sie logować i net był...

Oczywiscie urzadzenie w 100% sprawne. Pan informatyk zapomniał ze aby skonfigurować nowe urzadzenie trzeba mu wpisac kilka rzeczy które otrzymujemy ( zazwyczaj ) pod adresem 192.168.1.1 / 192.168.0.1"

- następnie trzeba przełożyć to na jezyk ludzi nie będących w temacie ( najlepiej podac przykład na samochodach albo dziewczynach - najlepiej dociera
Więc lecimy dalej:

"A na język lamerów to nalezy przetłumaczyc tak - gosciu ma prawo jazdy ABCDE i lic. kier. rajdowego ( u nas to informatyk i wyższe ) jednak całe zycie jezdził autobusami ( skąd ma takie prawo jazdy? a skąd nasz informatyk ma wyższe informatyczne? ) i pewnego dnia przyszlo mu jezdzic samochodem. Wiec poszedł do salonu kupił nowy samochód ale po dwóch dniach mówi ze samochód nie dziala.
Nie działa bo wsiadł do niego tak jak do autobusu, a ten samochód nie pojechał - probowałem siadac z tyłu przodu i nic nie jedzie. Na pytanie kierowcy czy przekrecił pan kluczyk w stacyjce nasz "spec" odpowiada - ale w autobusie nie trzeba nic przekrecac i jedzie...."

Jest to moja codzienna praca. "Walka" z takimi ludzmi. Jednak cenie ludzi którzy przyjdą i powiedzą że nie potrafią sobie z tym poradzić, że może coś źle robią czy można im pomoc... A może jakies sugestie i pomysły pana sprzedawcy... I takim zazwyczaj sie pomaga.


A co do gotowców, zapytam sie Ciebie, jako fachowca - co myślisz o czymś takim:
http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=102710227

Czekam na Twoja opinie.

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: Mariusz »

No, to napisałeś co chcesz, za ile to chcesz, teraz czekaj czy ktoś za taką kwotę będzie chciał Ci to zrobić/sprzedać. Ale pomyśl sam czy w ogóle jest sens kupowania takiego czegoś? Zwłaszcza dla kogoś kto nie zna Slackware. Bo np. za miesiąc może się okazać, że jest mega duża dziura w Bindzie i każdy z użytkowników będzie mógł zdobyć roota i "pobawić się" serwerem. I jak wtedy Twój kolega sobie poradzi? Za 20 zł nikt pewnie Ci nie da gwarancji i do tego jeszcze serwisu na takiego gotowca. Na tej aukcji allegro też nic o tym nie widziałem.
Pozdrawiam,

Mariusz

Awatar użytkownika
oSA
Użytkownik
Posty: 365
Rejestracja: 2005-04-16, 00:58
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: oSA »

pilgrim pisze:Szkoła - a raczej papierek ze szkoły jest gówno wart.
hmmmmm jeśli twoim zdaniem jest gówno wart to spoko.

Ale moim skromnym zdaniem ten papier często jest potrzebny aby dostać prace.
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA [url=http://www.bez-kabli.pl/]Bez-kabli.pl[/url]

pilgrim
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-05-06, 01:59

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: pilgrim »

Mariusz - jest lepiej załatać jedną dziure ( o ile nie bedzie wymagała wgrania i skonfugurowania od nowa masy rzeczy ) niz stawiac całego lmsa z instrukcji i bezmyslnym wklepywaniu linijka po linijce.

oSA - skoro gość po WSI pracujący w GUS-ie nie potrafi zalogować sie na router ( już nie mówiąc o skonfigurowaniu ) to ja wole papierek z mego technikum mechanicznego niż jego z WSI. A prawda jest taka, że w polsce nadal za często patrzą na papierki niż na umiejętności. I poźniej w swiecie jest taka opinia że mamy najgorszych informatyków ale najlepszych specjalistów :) Bo jesli on skonczył WSI i nie ma pojecia o routerze - to kazdy cwok z odpowiednim portfelem albo ustawionymi rodzicami moze mieć taki swistek i gówno potrafić.

Moj jeden kumpel pracuje w wapro jest programistą. Po WAT-cie cybernetyce. W tym co robi jest naprawdę megałbem ale z wieloma rzeczami ktore są dla mnie banalnie proste sobie nie poradzi. Wniosek jest taki, że nie ma gościa który by potrafił zrobić wszystko od ręki. Informatyka stała się za szeroką dziedziną wiedzy obejmującą niezliczone ilosci materialów i wiedzy. Trzeba się w czymś scisle specjalizować by byc w tym na poziomie.

A wracajac do pytania - co myslicie o tej plytce gotowcu ?


PS sprki za byki.
Ostatnio zmieniony 2006-05-07, 01:36 przez pilgrim, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
oSA
Użytkownik
Posty: 365
Rejestracja: 2005-04-16, 00:58
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: oSA »

Ja bym zaryzykowal i sprawdził tą płytke.
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA [url=http://www.bez-kabli.pl/]Bez-kabli.pl[/url]

Dario

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: Dario »

Cytat ze strony http://lms.rulez.pl/ :"LMS nie zastąpi Ci umiejętności jakie powinien mieć administrator. Jeśli nie potrafisz wykonać tak prostych czynności jak instalacja czy konfiguracja, prawdopodobnie nie będziesz umiał dostroić LMS do swojego systemu. Tak więc bez znajomości systemów U*IX się nie obejdzie." (ja dalej swoje).
Mój znajomy, żeby było śmieszniej student informatyki ostatniego roku, kupił na Allegro coś podobnego, tyle tylko że to była lepsza oferta, bo jedyne co musiał zrobić to zainstalować Slackware 10.1, uruchomić Internet i podać na gygy hasło roota. Cały serwer z LMS-em sprzedawca mu zainstalował i skonfigurował zdalnie :-) , co prawda teraz koleś lubi zadawać głupie pytania ale adminem jest "pełną gębą". Jak go złapie na gygy to Ci podam więcej szczegółów (kto i za ile).
Co do pracowników naszych wspaniałych urzędów to zatrudniani tam są według klucza partyjnego, a nie umiejętności i ja się dziwię, że Ty jesteś zaskoczony ich kompetencją ;-)

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Slack + lms = gotowiec

Post autor: Spaulding »

hmm, ale przeciez ile to konfiguracji :) http = installpkg lms = wget i juz :) a zresta te dzisiejsze fora sa lepsze niz handbooki :)
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

ODPOWIEDZ