![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy
Notebooki z prockami mobilnymi nie powinny szumieć, raczej te starsze z 2 wiatrakami i zwykłymi procami z desktopów (jak mójchociaż czasem potrafi się rozgrzać i wtedy wiatrak zaczyna dość głośno szumieć (chodzi pod fabrycznie preinstalowanym windowsem), a ja lubię ciszę...
Kod: Zaznacz cały
http://www.linux.org/hardware/laptop.html
Kod: Zaznacz cały
http://www.linux-laptop.net/
Jak mniemam, również szczypiących oczu i denek od butelek w oprawach? :>tomek-o pisze:ja jestem miłośnikiem technologii CRT
na dzień dzisiejszy ja bym zrobił dokładnie na odwrót. Dziś nie opłaca się kupować drogich laptopów - bo bardzo szybko stracą na wartości. W lipcu pojawią się procesory Core 2 Duo (duży skok wydajności), W grudniu zaczną produkować montować chipsety przygotowane do obsługi windows visty (aero) i dx10 (Intel G965 - chyba nie trzeba tłumaczyć korzyści), ponadto od początku 2007 samsung wprowadzi swoje flashowe dyski twarde (znaczny wzrost wydajnosci, a przedewszytskim znaczny spadek czasu startu systemu), a wkrótce potem procesory 4 rdzeniowe (chyba nie trzeba tłumaczyć) i wymiana BIOS'u na nowszą technologię (mniam - wreszcie).tomek-o pisze:Ale mówię, warto kupić nawet słabszy komputer i jakiegoś solidnego, używanego laptopa.
Pudło. Od ponad 10 lat pracuję na komputerze po średnio 10 godzin dziennie, może i więcej. Wynik ostatniej kontroli u okulisty - 0 dioptrii w jednym oku, 0 dioptrii w drugim. Cały czas używam tylko CRT (i tylko dobrych!!!). Szczypiące oczy owszem, czasem przeżywam, gdy muszę dłużej popracować na LCD - smużenie bardzo męczy wzrok, zwłaszcza gdy przewija się kody źródłowe, a robi się z nich smuga źródłowa...dame pisze:Jak mniemam, również szczypiących oczu i denek od butelek w oprawach?
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Nie pisałem tu o drogim, tylko o solidnym laptopie. Tytanowy IBM za 1000zł jest solidniejszy od Acera za 5000zł.dame pisze:na dzień dzisiejszy ja bym zrobił dokładnie na odwrót
Moim zdaniem to nie jest rozsądne podejście. "W lipcu pojawią się..." A w sierpniu? Wrześniu? Październiku? A w przyszłym roku? A za dwa lata? Przecież cały czas pojawia się coś nowego! Gdybyśmy mieli kupować komputer oczekując na kolejne nowości, to dzisiaj nie dyskutowalibyśmy na tym forum, bo - o ile mi wiadomo - bez komputera to niemożliwe. Niektórzy mówią, że co chwila mamy jakąś rewolucję. Nie. My widzimy ewolucję, tylko specjaliści od marketingu wmawiają nam, że to rewolucje. Poza tym kupowanie supernowości to zwykle wyrzucanie pieniędzy w błoto, bo kosztują one dużo więcej, niż dwa czy trzy miesiące później. No ale za 2-3 miesiące znowu mamy coś nowego...dame pisze:Dziś nie opłaca się kupować drogich laptopów - bo bardzo szybko stracą na wartości. W lipcu pojawią się...
ja tez tak robilem.. dopoki sie troche nie zestarzalem - poczekaj. Ja tak siedze od 17 lat i też mi się zawsze wydawało, że wszyscy malkontenci przesadzają... A teraz ja zaczynam narzekaćtomek-o pisze: Pudło. Od ponad 10 lat pracuję na komputerze po średnio 10 godzin dziennie, może i więcej.
nie no przesadzasz - na nowoczesnych LCD (ja mam taki z przed paru lat), smużenie da się zauważyć tylko w grach 3d a i to nie wszytkich (ja na swoim nie widze wcale żadnego smużenia). Innymi słowy, człowiek nie jest w stanie tego zauważyć.tomek-o pisze:na LCD - smużenie bardzo męczy wzrok, zwłaszcza gdy przewija się kody źródłowe, a robi się z nich smuga źródłowa
wydaje mi się, że te technologie które wymieniłem są dość istotne i warte poczekania tych paru miesięcy. Pozatym na runku komputerów jest w tej chwili taka konkurencja, że każda nowość wchodzi odrazu do wszystkich laptopów, bez względu na jego cenę (patrz trubrite, ekrany 16:10 itd).tomek-o pisze: Moim zdaniem to nie jest rozsądne podejście. "W lipcu pojawią się..." A w sierpniu? Wrześniu? Październiku? A w przyszłym roku? A za dwa lata? Przecież cały czas pojawia się coś nowego!