Problem z siecią wifi.
Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy
Problem z siecią wifi.
Witam.
Zakupiłem niedawno wifi pod usb, a mianowicie EW-7318USg. Pod windowsem zainstalowałem sterowniki i wszystko gra.
Sytuacja zmienia sie radykalnie w stosunku do Slackware 12.1. Są ładowane moduły rl73usb. Wszystko jest elegancko. ifconfig i iwconfig wyświetlają mi moją kartę.
Próbuję połączyć się do mojej sieci, ale tu nic. Nie mogę się połączyć. Sieć przydziela automatycznie ip, czyli mam skonfigurowane dhcp.
Robię coś takiego:
iwconfig wlan0 essid nazwa mode Managed rate auto
dhclient wlan0.
To ostatnie powinno zwrócić mi automatycznie przydzielony adres, ale nie zwraca. Tylko raz mi się udało i wszystko było OK.
Dla odmiany wypróbowałem wicd, wszystko fajnie, wykrywa sieć łączy się (czasami), a jak się połączy, tzn. pobierze adres IP itd. to nie mogę pingować, żadnego serwera, ani wejść na stronę.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Zakupiłem niedawno wifi pod usb, a mianowicie EW-7318USg. Pod windowsem zainstalowałem sterowniki i wszystko gra.
Sytuacja zmienia sie radykalnie w stosunku do Slackware 12.1. Są ładowane moduły rl73usb. Wszystko jest elegancko. ifconfig i iwconfig wyświetlają mi moją kartę.
Próbuję połączyć się do mojej sieci, ale tu nic. Nie mogę się połączyć. Sieć przydziela automatycznie ip, czyli mam skonfigurowane dhcp.
Robię coś takiego:
iwconfig wlan0 essid nazwa mode Managed rate auto
dhclient wlan0.
To ostatnie powinno zwrócić mi automatycznie przydzielony adres, ale nie zwraca. Tylko raz mi się udało i wszystko było OK.
Dla odmiany wypróbowałem wicd, wszystko fajnie, wykrywa sieć łączy się (czasami), a jak się połączy, tzn. pobierze adres IP itd. to nie mogę pingować, żadnego serwera, ani wejść na stronę.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
- blastboy1008
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Problem z siecią wifi.
Spróbuj
Kod: Zaznacz cały
dhcpcd wlan0
Madness is the gift, that has been given to me.
Niestety to nie pomaga, próbowałem wcześniej, ale nic .
dhcpcd wlan0 sprawia wrażenie, jakby się zawiesiło. Czekałem kilka razy po tyle czasu ile wymagane było to pod windą.
Pozdrawiam. Czekam na dalsze propozycje.
dhcpcd wlan0 sprawia wrażenie, jakby się zawiesiło. Czekałem kilka razy po tyle czasu ile wymagane było to pod windą.
Pozdrawiam. Czekam na dalsze propozycje.
Włączone masz szyfrowanie WEP, WPA?
W pliku /etc/rc.d/rc.wireless.conf ustawiasz sobie ESSID i inne ustawienia dla każdej karty sieciowej po MAC adresie.
U siebie z palca zawsze się łączyłem poprzez:
i na koniec ping 208.69.34.231 (www.google.pl)
a potem ping www.google.pl (jak nie działa to edytujemy wpisy w /etc/resolv.conf i dodajemy DNSy)
jak idzie to znaczy, że internet działa.
W pliku /etc/rc.d/rc.wireless.conf ustawiasz sobie ESSID i inne ustawienia dla każdej karty sieciowej po MAC adresie.
U siebie z palca zawsze się łączyłem poprzez:
iwconfig wlan0 essid Moj_essid
iwconfig wlan0 key open
ifconfig wlan0 Moj_IP netmask Moja_maska broadcast Moj_broadcast
route add default gw Moj_IP
a potem ping www.google.pl (jak nie działa to edytujemy wpisy w /etc/resolv.conf i dodajemy DNSy)
jak idzie to znaczy, że internet działa.
Wszystko fajnie, tylko, że ty podajesz sposób rozwiązania problemu na sztywno przypisując adresy ip itd. Na początku powiedziałem, że używam DHCP.
Nie szyfrowanie mam jak na razie wyłączone.
Jak na razie próbuję coś takiego:
iwconfig wlan0 essid nazwa mode Managed rate auto key open
ifconfig wlan0 down
dhclient wlan0
--edit
Dodatkowo dołącze jeszcze wynik dhclient wlan0:
Dodatkowo co zauważyłem. Podczas gdy się podłączam w windzie to dioda na wifi-usb mruga. A w linuxie wogóle.
--edit
Próbowałem się połaczyć z siecią wifi-radarem i się udało, ale nie do końca. Nie mogę pingować innych serwerów. Dostałem tylko ip i to wszystko .
Pozdrawiam.
Nie szyfrowanie mam jak na razie wyłączone.
Jak na razie próbuję coś takiego:
iwconfig wlan0 essid nazwa mode Managed rate auto key open
ifconfig wlan0 down
dhclient wlan0
--edit
Dodatkowo dołącze jeszcze wynik dhclient wlan0:
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.6
Copyright 2004-2007 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
wmaster0: unknown hardware address type 801
wmaster0: unknown hardware address type 801
Listening on LPF/wlan0/00:0e:2e:ff:05:bb
Sending on LPF/wlan0/00:0e:2e:ff:05:bb
Sending on Socket/fallback
DHCPREQUEST on wlan0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPREQUEST on wlan0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 6
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 12
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
No DHCPOFFERS received.
Trying recorded lease 192.168.0.157
bound: renewal in 493506 seconds.
PING 192.168.0.1 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.
--- 192.168.0.1 ping statistics ---
1 packets transmitted, 1 received, 0% packet loss, time 0ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.058/0.058/0.058/0.000 ms
--edit
Próbowałem się połaczyć z siecią wifi-radarem i się udało, ale nie do końca. Nie mogę pingować innych serwerów. Dostałem tylko ip i to wszystko .
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-07-27, 16:03 przez y0yster, łącznie zmieniany 3 razy.
Połącz się na początku z palca i zobacz czy się da bo będziesz cały dzień grzebał a nie rozwiążesz problemu. Zajrzałeś do pliku /etc/rc.d/rc.wireless.conf ?? To jest odpowiednik /etc/rc.d/rc.inet1.conf. Pokaż wynik poleceń iwconfig wlan0 i ifconfig wlan0 po ustawieniu essid.
Łączenie z palca nic nie dało.
Dołączam wyniki po ustawieniu essid tak jak prosiłeś:
Te listingi wkleiłem po następujących poleceniach:
ifconfig wlan0 down; ifconfig wlan0 up; iwconfig wlan0 essid siec
Poza nazwą sieci i mac'kami nic nie zmieniłem.
Pozdrawiam.
Dołączam wyniki po ustawieniu essid tak jak prosiłeś:
Te listingi wkleiłem po następujących poleceniach:
ifconfig wlan0 down; ifconfig wlan0 up; iwconfig wlan0 essid siec
Poza nazwą sieci i mac'kami nic nie zmieniłem.
Do /etc/rc.d/rc.wireless.conf zaglądnąłem i są tam bodajże domyślne konfiguracje różnych kart wifi. Za bardzo w to na razie nie będę się zgłębiał.wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:11:22:33:44:55
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:3 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:11 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:726 (726.0 B) TX bytes:2556 (2.4 KiB)
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"siec"
Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 01:23:45:67:89:AB
Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=27 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B
Encryption key:off
Link Quality=66/100 Signal level=-82 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-07-27, 17:02 przez y0yster, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote="Flash"]U siebie z palca zawsze się łączyłem poprzez:
nastepnie
iwconfig wlan0 essid NAZWA_SIECI
dhcpcd wlan0
http://www.linki.cal.pl
Witam.
Zrobiłem tak jak mówiłeś i o dziwno zadziałało, chociaż próbowałem tego wcześniej.
Połączyłem się z siecią. Dostałem dobry ip, taki jaki chciałem . Ale jest problem, może połączenie jest, ale nie mogę pingować, ani po domenie, ani po ip . Czyli coś jednak jest jeszcze nie tak.
Próbowałem robić coś takiego:
route add default gw 192.168.0.1, dalej nic, potem
route add default gw ip_ktore dostałem
W obu tych przypadkach jak pinguje to dostaje, że dany ip bramy jest nie osiągalny.
Nie wiem jak to ma się do tego przypadku, ale zauważyłem, że podczas ładowania systemu mam takie wpisy:
Proszę o dalsze propozycje rozwiązania problemu.
Pozdrawiam.
--edit
Próbowałem jeszcze raz połączyć się tym samym sposobem, ale nici z tego .
Zrobiłem tak jak mówiłeś i o dziwno zadziałało, chociaż próbowałem tego wcześniej.
Połączyłem się z siecią. Dostałem dobry ip, taki jaki chciałem . Ale jest problem, może połączenie jest, ale nie mogę pingować, ani po domenie, ani po ip . Czyli coś jednak jest jeszcze nie tak.
Próbowałem robić coś takiego:
route add default gw 192.168.0.1, dalej nic, potem
route add default gw ip_ktore dostałem
W obu tych przypadkach jak pinguje to dostaje, że dany ip bramy jest nie osiągalny.
Nie wiem jak to ma się do tego przypadku, ale zauważyłem, że podczas ładowania systemu mam takie wpisy:
Według mnie to nic nie zmienia bo tak, czy siak łączę się z siecią.phy2 -> rt2500usb_init_eeprom: Error - Invalid RT chipset detected.
phy2 -> rt2x00lib_probe_dev: Error - Failed to allocate device.
phy3 -> rt2x00usb_vendor_request: Error - Vendor Request 0x07 failed for offset 0x3040 with error -19.
Proszę o dalsze propozycje rozwiązania problemu.
Pozdrawiam.
--edit
Próbowałem jeszcze raz połączyć się tym samym sposobem, ale nici z tego .
Ostatnio zmieniony 2008-07-28, 07:59 przez y0yster, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy w /etc/resolv.conf masz wpisane odpowiednie serwery dns ?y0yster pisze:Ale jest problem, może połączenie jest, ale nie mogę pingować, ani po domenie, ani po ip
Czy nie kombinowałeś nic z firewallem ?
Jeżeli nie przechodzi ping to zawsze możesz sprawdzić czy przechodzi arping. Dzięki temu będziesz wiedział czy połączenie jest ok.
Czy za każdym razem kiedy próbujesz się łączyć jesteś pewien że karta sieciowa jest podłączona do ap ?? Zobacz przed próbą pobierania adresu przez dhcp czy iwconfig wlan0 zwraca coś podobnego do tego co napisałeś :y0yster pisze:Próbowałem jeszcze raz połączyć się tym samym sposobem, ale nici z tego .
y0yster pisze:wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"siec"
PS. Mam kartę ze starszym ralinkiem(pci) i zauważyłem że nie raz po próbie zmiany adresu ip ma miejsce dziwna sytuacja. Karta niby jest podłączona do ap , ip jest ustawione ale ping nie chodzi. Sprawę "naprawia" opuszczenie interfejsu , wywalenie modułu , ponowne załadowanie modułu i podniesienie interfejsu.
Ostatnio zmieniony 2008-07-28, 09:38 przez bojleros, łącznie zmieniany 1 raz.
Po co mi dns'y jak nie idzie ping po ip? Jak bedę miał pinga na ip'ku to wtedy zacznę bawić sie dns'ami.bojleros pisze:Czy w /etc/resolv.conf masz wpisane odpowiednie serwery dns ?y0yster pisze:Ale jest problem, może połączenie jest, ale nie mogę pingować, ani po domenie, ani po ip
Nie, jak było od instalacji tak zostawiłem.bojleros pisze: Czy nie kombinowałeś nic z firewallem ?
Nie wiedziałem, przyda się .bojleros pisze: Jeżeli nie przechodzi ping to zawsze możesz sprawdzić czy przechodzi arping. Dzięki temu będziesz wiedział czy połączenie jest ok.
Myślę, że karta jest podłączona do AP. Tak, po iwconfig mam coś takiego.bojleros pisze:Czy za każdym razem kiedy próbujesz się łączyć jesteś pewien że karta sieciowa jest podłączona do ap ?? Zobacz przed próbą pobierania adresu przez dhcp czy iwconfig wlan0 zwraca coś podobnego do tego co napisałeś :y0yster pisze:Próbowałem jeszcze raz połączyć się tym samym sposobem, ale nici z tego .y0yster pisze:wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"siec"
Cenna uwaga. Na pewno skorzystam i zobaczę co z tego wyjdzie.bojleros pisze: PS. Mam kartę ze starszym ralinkiem(pci) i zauważyłem że nie raz po próbie zmiany adresu ip ma miejsce dziwna sytuacja. Karta niby jest podłączona do ap , ip jest ustawione ale ping nie chodzi. Sprawę "naprawia" opuszczenie interfejsu , wywalenie modułu , ponowne załadowanie modułu i podniesienie interfejsu.
Jak na razie będę próbował ponownie za kilka dni.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-08-01, 19:32 ]
Witam.
Dzisiaj ponownie zacząłem walczyć z internetem przez wifi w linuxie i dalej nic. Już nie mam pomsłów.
Może zna ktoś jakiś program, który automatycznie wyszuka sieć i mnie z nią połączy prawidłowo, dns'y i te sprawy.
Kożystałem z wifi-radar, on się łączył, ale nie miałem dalej internetu. Ta sama sytuacja. Tylko IP bez możliwości pingowania po ip'kach.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-08-05, 09:21 ]
Witam ponownie.
Problem został w pewnym stopniu rozwiązany.
Używam takiego skryptu do konfiguracji sieci:
Jeszcze jedna rzecz, która mi bardzo pomogła to wyłączenie vmware workstation, który podczas ładowania się do systemu ustawiał sieć na ip: 192.168.0.1, która kolidowała z moją. Po wyłączeniu vmware i wykonaniu tego skryptu wszystko chodzi jak należy. Można też nadać sobie w vmware inny ip i nic nie koliduje .#!/bin/bash
modprobe -r rt73usb;
modprobe -r rt2500usb;
sleep 5;
modprobe rt73usb;
sleep 1;
ifconfig $1 up;
iwconfig $1 essid "$2" mode Managed rate auto channel auto;
touch /tmp/kiler;
ps -A | awk '{
if( index( $4, "dhcpcd"))
{
printf "-- nazwa procesu: " $4 "\n-- pid procesu: " $1 "\n"
printf $1 > "/tmp/kiler";
}
}'
kill `cat /tmp/kiler`;
sleep 1;
dhcpcd $1;
sleep 1;
Cały czas borykam się z problemem a mianowicie rozłączania mnie co jakiś czas. Sprawdzałem łącze na windowsie i tam wszystko gra bez problemu. Może ktoś mógłby pomóc w tej kwestii.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-08-11, 12:46 przez y0yster, łącznie zmieniany 1 raz.