Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

nelik1987
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2007-08-06, 16:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: nelik1987 » 2008-10-07, 20:52

Witam mam taki problem od pewnego czasu mam problem z wykonywaniem niektórych operacji na serwerze. Przykładowo ostatnio chciałem kompilować plik w języku C i ciąglw GCC wywalało mi błąd doszedłem do tego ze brakuje m,u miejsca na dysku !! pomimo tego ze miejsce było polecenie df pokazuje ze mam jeszcze wolne około 33% dysku

teraz chciałem stworzyć bazę danych w MySQL i dostałem komunikat

Kod: Zaznacz cały

ERROR 1006 (HY000): Can't create database 'phpbb3' (errno: 28)
co znaczy brak miejsca na dysku dlaczego??

po wgraniu backupa wszystko wraca do normy ale na kilka - kilkanaście dni pomimo tego ze nic nie zmieniam na serwerze i działa sobie bez zarzutu

bardzo proszę o pomoc

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: largo3 » 2008-10-07, 21:08

Pokaż tego df'a oraz du -sh / (może trochę potrwać).
Sprawdź też czy logi nie "puchną".
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

nelik1987
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2007-08-06, 16:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: nelik1987 » 2008-10-07, 21:50

df -m daje:

Kod: Zaznacz cały

Filesystem           1M-blocks      Used Available Use% Mounted on
/dev/hda2                 4803      3478      1081  77% /
/dev/hda3                13474      5313      7477  42% /home
tmpfs                      250         0       250   0% /dev/shm

du -sh daje:

Kod: Zaznacz cały

44M     .

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: largo3 » 2008-10-07, 21:58

du -sh czy

Kod: Zaznacz cały

du -sh /
? ;)
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

nelik1987
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2007-08-06, 16:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: nelik1987 » 2008-10-07, 23:25

sorry :D mój błąd jestem jeszcze początkujący więc wybaczcie :D

du -sh /

Kod: Zaznacz cały

8.3G    /

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: ondreyos » 2008-10-15, 15:18

rzuc okiem na te dwa linki (swoja droga - chyba wyszukiwarki nie chcialo ci sie uzyc ;) )

http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=2608

http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=165494

Awatar użytkownika
boras86
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2007-08-09, 15:23

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: boras86 » 2008-10-17, 16:35

Witam.
Pisze w imieniu nelik1987 . Niestety dwa powyższe linki niczego nie zmienily.
Może podam co uzyskałem ,jeżeli chodzi o komunikaty:
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
--------------------------------------

Po tym wszystkim absolutnie nic sie nie zmieniło.... :(


Mamy już z nelikiem podejżenia że "w jakiś sposób" program do obsługi kamerki internetowej zapycha nam miejsce na dysku.

Sprawa wygląda tak że cron uruchamia co minute spcaview5xx który przy użyciu kamerki strzela co 2 sec fotki które są regularnie usuwane przez inny skrypt ( taki mini monitoring)

Jednak zdjęcia są zapisywane w /home a nie / gdzie regularnie braknie miejsca ....


... Nie wiemy jak sobie teraz poradzić .......
Mamy kopie partycji zrobioną przez dd... oraz udało mi sie załatwić na dniach 2 dyski 160 i 80 GB .teraz jak sprwadzić co robi ten bałagan oraz jak to sprytnie przenieść na np ten 160GB dysk ?


bardzo prosze o odpowiedz
pozdrawiam

joi
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-10-12, 20:32
Lokalizacja: raczej nie stąd ;)
Kontakt:

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: joi » 2008-10-17, 19:26

czy restart systemu zwalnia może miejsce?
co to jest to spcaview5xx? google nic nie znajduje...

Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: ulises » 2008-10-17, 19:47

joi pisze:co to jest to spcaview5xx
http://mxhaard.free.fr/index.html

ale chyba od wersji 2.6.26 jest w kernelu :)
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.

Awatar użytkownika
boras86
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2007-08-09, 15:23

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: boras86 » 2008-10-17, 20:24

Niestety restart nie wnosi nic w tą sprawe a co do oprogramowania to podaje linka


http://mxhaard.free.fr/sview.html

to do obslugi kamerki.

acek
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-09-26, 21:27
Kontakt:

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: acek » 2008-10-17, 21:08

Pokaż wynik df -i.
Może skończyły się i-węzły.

Awatar użytkownika
boras86
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2007-08-09, 15:23

Re: Problem z miejscem na dysku (teoretycznie miejsce jest )

Post autor: boras86 » 2008-10-17, 21:41

pomysł raczej całkiem niezły jednak nie moge pomóc ponieważ godzinke temu przywróciłem backup i na chwile obecną tysiące iwęzłów jest wolnych.


jednak zakładając że iwęzły by się skonczyły natomiast miejsce na dysku nie to ... ?

ODPOWIEDZ