[Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

[Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer »

Witam

Mam maszynę dwuprocesorowym 2xP2-450MHz. Używałem go przez dwa lata jako ruter do małej sieci, ale w ciągu ostatnich 3 miesięcy dwa razy posypał mi się system plików. Dlatego chciałem teraz slacka 12.2 zainstalować na raidzie 1. Korzystając z narzędzia mdadm utworzyłem raida 1 na dwóch dyskach. W fdisku wszystkie dyski ustawiłem jako raid autodetection. Mam 3 partycje (boot, swap i root). Uruchomiłem i zainstalowałem z płytki slacka. Podczas startu płytki musiałem podać hugesmp.s edd=off bo się zawieszało wszystko. Po restarcie kompa w momencie gdy powinno pojawić się lilo pojawia mi się kursor w lewym górnym rogu i nic więcej nie da się zrobić.

Jak to uruchomić na raidzie?
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 08:53 przez Hammer, łącznie zmieniany 1 raz.

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: magnusek »

a wprowadzales jakies zmiany w lilo?

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Flash »

Przecież jak Ci się posypie system plików to RAID 1 nic nie da, będziesz miał dwie kopie z posypanym systemem plików.

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer »

Nie zrozumieliśmy się. Miałem system zainstalowany na jednym dysku. Jak padł mi system wówczas pomyślałem o raidzie który zainstalowałem na zupełnie innych dyskach. Dysk z wadliwym systemem plików nie mam w tym momencie zamontowany. To zupełnie nowy system po nowej instalacji. Wcześniej miałem slacka 12.

Co do lilo, to w lilo sprawdziłem, że mam ustawione wpis boot=/dev/hda, natomiast root=/dev/md0.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: mina86 »

Po pierwsze jak już instalujesz nowy system to 13, a po wtóre skompiluj sobie jądro i upewnij się, że jest włączone RAID autodetecting. W ogóle to poszukaj w Internecie tutoriali -- jest ich wiele.

PS. Mam nadzieję, że swapa nie ustawiłeś w RAID-zie? Ponadto, /boot też możesz w zasadzie olać i trzymać bez RAID-a tylko na jednym z dysków.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer »

W tym rzecz, że nie chcę 13. Nie instaluje niczego związanego z X, sam tryb tekstowy. Jak mam przekompilować jajko jak system mi się nie uruchamia, w tym właśnie problem, że zaraz po instalacji on nie wstaje, a skoro zainstalowałem go od nowa, najpierw przygotowując dyski zakładałem, że instalka sama sobie odpowiednie opcje wkompiluje.

Swap ustawiłem również na raid-a, jakie to ma znaczenie/konsekwencje?

Korzystałem z tych opisów:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mdadm
http://www.ladogorski.com/software_raid
http://lists.pld-linux.org/mailman/pipe ... 48824.html

Jak ktoś dysponuje lepszymi linkami proszę o udostępnienie

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Flash »

No właśnie się nie rozumiemy. Padł Ci dysk czy system plików przy np. nieoczekiwanym restarcie?

Kod: Zaznacz cały

a skoro zainstalowałem go od nowa, najpierw przygotowując dyski zakładałem, że instalka sama sobie odpowiednie opcje wkompiluje.
W Slackware nic takiego nie ma miejsca.
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 19:43 przez Flash, łącznie zmieniany 1 raz.

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer »

Miałem slacka 12 pracującego jako ruter. Padł mi system plików dwa razy w ciągu 3 miesięcy, wiec dostałem wnerwa i postanowiłem się zabezpieczyć, żeby w kółko nie instalować systemu. Dlatego dokupiłem dyski i chciałem na nowych dyskach zainstalować slacka 12.2 w raidzie 1, żeby w razie awarii podmienić dyski i nie instalować od nowa systemu.
W Slackware nic takiego nie ma miejsca.
to w takim razie w jaki sposób instaluje się nowy system od razu w raidzie. Tylko mi nie mów, że najpierw instaluje się na jednym dysku, a później dopiero przechodzi się na raid, bo to przeczy wszystkiemu co do tej pory na ten temat czytałem.

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Flash »

System plików nie pada ot tak sobie. Stary dysk sprawny? Jeżeli tak to przyczyna leży w innym miejscu i RAID 1 nie jest jego rozwiązaniem. Jeżeli na jednym z dysków system plików się wyłoży to na drugim również, taka jest specyfikacja pracy tego RAIDu. Dokładna kopia 1:1 dysków. RAID1 uwalnia nas od awarii sprzętu (jednego z dysków) a nie blędów logicznych na nim.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: mina86 »

Hammer pisze:W tym rzecz, że nie chcę 13. Nie instaluje niczego związanego z X, sam tryb tekstowy.
Co ma piernik do wiatraka?
Swap ustawiłem również na raid-a, jakie to ma znaczenie/konsekwencje?
Takie, że nie ma to najmniejszego sensu.
Hammer pisze:skoro zainstalowałem go od nowa, najpierw przygotowując dyski zakładałem, że instalka sama sobie odpowiednie opcje wkompiluje.
Ponownie, zainstaluj 13, tam będzie nowsze jądro i możliwe, że będzie obsługa wszystkiego co potrzebne wkompilowana lub, że po prostu będzie coś prościej zrobić.
Hammer pisze:to w takim razie w jaki sposób instaluje się nowy system od razu w raidzie.
Szczerze to nie wiem jak to wygląda na Slackware, ale większa szansa, że będzie działać "out of the box" w 13 niż 12.2.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer »

Szczerze powiedziawszy nie wiem co było przyczyną uwalenia starego dysku, generalnie pracował przez blisko 60 dni do pewnego momentu i się zawiesił. Po resecie pojawiało się tylko lilo, a po uruchomieniu kernel panic. Problem ten opisałem pod linkiem:

http://forum.slackware.pl/viewtopic.php ... 3e6#182168

ale nie udało mi się naprawić systemu. Jedyne co udało mi zrobić, to odzyskanie dostępu do partycji i skopiowanie części jego zawartości.
Jeżeli na jednym z dysków system plików się wyłoży to na drugim również
Chciałem zastosować raid, żeby mieć zabezpieczenie przed awarią dysku. Przez awarię dysku rozumiałem również wywalenie systemu plików na jednym z dysków. W przypadku awarii systemu plików raid będzie nieskuteczny?
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 20:39 przez Hammer, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: mina86 »

Hammer pisze:W przypadku awarii systemu plików raid będzie nieskuteczny?
Będzie nieskuteczny, bo niby jak miałby Cię zabezpieczyć? RAID-1 to kopia jeden to jednego.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer »

Czyli jak dobrze rozumiem, jeżeli problem będzie w dysku to wtedy raid spełni swoje zadanie, natomiast jeżeli błąd będzie wynikał z nieprawidłowo działającej aplikacji to raid się nie sprawdzi?
To jak się zabezpieczyć przed czymś takim?
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 20:33 przez Hammer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Flash »

Backup. UPS.

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer »

UPS-a mam i to całkiem dobrego. Na domiar złego w momencie awarii byłem w pobliżu i nie było żadnych zaników prądu.

Mogę się mylić, ale podejrzewam, że wywalenie systemu plików mogło być spowodowane przez sterowniki do sagem-a fast 800. Przynajmniej tak to wygląda z logów, zwłaszcza, że przedziały czasowe się zgadzają.

Odnośnie instalacji slacka może popełniłem, gdzieś błąd, ale jedynym miejsce które w tym momencie mi się nasuwa to to, że przy instalacji slacka należy wskazać partycje root, wtedy wskazałem md2, a później pojawia się możliwość podmontowania /etc/fstab i tu dałem mu continue nie podpinając tego do niczego.

Czy to mogło spowodować to, że nie bootuje mi się system? W które miejsce powinien być podmontowany /etc/fstab, czy może być to tak zrobione jak zrobiłem, czyli przeszedłem dalej?

Pod linkiem:

http://linio.terramail.pl/softraid.html

znalazłem info o modyfikacji lilo, ale jak zabootowałem z płytki to nie mogę aktywować macierzy. Próbowałem polecenia
mdadm -A /dev/md0
dostaje info:
mdadm: /dev/md0 not identified in config file
W jaki sposób można dostać się do lilo.conf i zmodyfikować wpisy?
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 21:18 przez Hammer, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ