Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Googie
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-05-23, 08:35
Kontakt:

Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Googie » 2004-05-23, 08:49

Jestem na bierzaco ze slackware-current i... czy tylko u mnie X'y sie nie zamykaja? :) Za kazdym razem jak chce sie przelogowac w xdm/gdm to musze komputer restartowac, ale nie poleceniem systemowym, przyciskiem na obudowie :) Bo X'y sie za kazdym razem wieszaja. Juz nie wylaczam komputera przez halt. Teraz robie to przyciskiem na listwie zasilajacej :)

kdm nie uzywam (a uzywalem) bo tez spraprane jest w currencie :) (dzieki kdm X'y nie wymagaly restartu [uzywam kde] i chociaz moglem sie przelogowac, teraz juz tez nie).

Wiec, jak to jest u was? Poradziliscie sobie jakos?
Googie [ http://scripts.one.pl ]

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Corvin » 2004-05-23, 09:41

Googie pisze:Jestem na bierzaco ze slackware-current i... czy tylko u mnie X'y sie nie zamykaja? :)
kdm nie uzywam (a uzywalem) bo tez spraprane jest w currencie :) (dzieki kdm X'y nie wymagaly restartu [uzywam kde] i chociaz moglem sie przelogowac, teraz juz tez nie).
Wiec, jak to jest u was? Poradziliscie sobie jakos?
U mnie jest wszystko ok, nie ma żadnego probelmu z kdm, ani z gnome, też mam najświerzszego Currenta, zawsze jestem up-to-date. Czemu uważasz że z kdm w Currencie jest coś nie tak?
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
Googie
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-05-23, 08:35
Kontakt:

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Googie » 2004-05-23, 11:02

Bo mi sie nie loguje. Po prostu tak jakby chcialo uruchamiac juz KDE i nagle znowu mam czyste kdm.

A co z X'ami? tez Ci sie wieszaja przy zabijaniu?
Googie [ http://scripts.one.pl ]

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Corvin » 2004-05-23, 12:33

Googie pisze: A co z X'ami? tez Ci sie wieszaja przy zabijaniu?
zabijam killall kdeinit
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
Googie
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-05-23, 08:35
Kontakt:

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Googie » 2004-05-23, 18:30

Jak zabijasz? Ja sie nie moge przelaczyc miedzy zadna konsola. Po prostu zwis, rodem z M$.
Googie [ http://scripts.one.pl ]

Awatar użytkownika
grz3si3k
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 2004-05-22, 10:47

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: grz3si3k » 2004-05-23, 19:44

Googie pisze:Jak zabijasz? Ja sie nie moge przelaczyc miedzy zadna konsola. Po prostu zwis, rodem z M$.
:cry: :cry:
czy to nie jest jednak wina samego KDE ..kiedys uzywałem przesiadłem sie na GNOME ..a tak powaznie na BSD nie ma zwisów :wink:

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Corvin » 2004-05-23, 21:38

grz3si3k pisze: czy to nie jest jednak wina samego KDE ..kiedys uzywałem przesiadłem sie na GNOME ..a tak powaznie na BSD nie ma zwisów :wink:
u mnie Slack chodzi prawie jak żyletka, na razie był problem z odtwarzaniem dzwięków systemowych z konta usera i już sobie poradzłiem, :wink:, ale to jest tak jak z windą Ľle skonfigurowana Ľle działa a problem z konsolami ciekawe a na innych menadzerach okien Ci chodzi normalnie?
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
Googie
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-05-23, 08:35
Kontakt:

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Googie » 2004-05-24, 18:22

Nie probowalem z innymi, a owszem, sprobuje :) Dzieki :) Odezwe sie z efektami :)
Googie [ http://scripts.one.pl ]

Awatar użytkownika
grz3si3k
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 2004-05-22, 10:47

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: grz3si3k » 2004-05-24, 20:19

Corvin pisze:
grz3si3k pisze: czy to nie jest jednak wina samego KDE ..kiedys uzywałem przesiadłem sie na GNOME ..a tak powaznie na BSD nie ma zwisów :wink:
u mnie Slack chodzi prawie jak żyletka, na razie był problem z odtwarzaniem dzwięków systemowych z konta usera i już sobie poradzłiem, :wink:, ale to jest tak jak z windą Ľle skonfigurowana Ľle działa a problem z konsolami ciekawe a na innych menadzerach okien Ci chodzi normalnie?
ten którego uzywam obecnie tez lata jak złoto ale ;/ poprzedni ojjj na tym KDE pod koniec juz wysiadał.

Awatar użytkownika
Googie
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-05-23, 08:35
Kontakt:

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Googie » 2004-05-26, 08:48

Nie wina KDE. Cokolwiek bym nie wlaczyl to wisi. Coz... poczekam chyba na 9.2 i przeinstaluje caly system (taaa, vide windows :D ). Ten przeszedl wiele w swoim zyciu (np. 'dd' z innego dysku na aktualny :D).
Googie [ http://scripts.one.pl ]

jpd
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2004-05-27, 18:51
Kontakt:

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: jpd » 2004-05-27, 18:58

Wg mnie w currencie wystepowally/występuja (2 tyg temu ostatni raz się bawilem i wróciłem do 9.1 czysty) jakies problemy z czcionkami i innymi rzeczami w gnomie i w kde.
A co do dd dysk na dysk .. ze slackiem jestem bardziej brultalny .. plikami kopije przy pomocy mc jak leci oczywiscie poza /procem .. potem drobna poprawka w /etc/fstab i /etc/lilo.conf i mam kolejna kopię systemu zainstalowana .. czas oeracji poniżej 10 minut

Sajmon
Moderator
Posty: 1128
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Sajmon » 2004-05-27, 19:04

jpd pisze:Wg mnie w currencie wystepowally/występuja (2 tyg temu ostatni raz się bawilem i wróciłem do 9.1 czysty) jakies problemy z czcionkami i innymi rzeczami w gnomie i w kde.
Ja przetrwałem z MS Trebuchet pod KDE, obecnie helvetica nie robi żadnych problemów.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics3.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

Awatar użytkownika
Adik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2004-05-30, 20:29

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Adik » 2004-05-30, 20:36

Witam,

Dzis zainstalowalem currenta i szybko wrocilem do 9.1 Nie moglem sobie poradzic z dzwiekiem, komenda modprobe emu10k1 nie dzialaja pod kernelem 2.6.4 (pod 9.1 wszystko ok), lsmod pokazywal mi ze juz moduly sa zaladowane :shock: (mimo, ze linijki w rc.modules mam zahashowane)

Podczas startu KDE wywalal sie mixer, w konsoli komenda reboot powodowala, ze okienko "zjezdzalo w dol"

Pod 9.1 wszystkie te bledy nie wystepuja :)

BTW Czy sami robicie ISO currenta czy tez korzystacie z gotowych obrazow lezacych na zuul.slackware.biz ?

Sajmon
Moderator
Posty: 1128
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Sajmon » 2004-05-30, 20:51

http://slackware.at/data/slackware-curr ... NT.WARNING
W szczeególności polecam 13 linijkę.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics3.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Czy to tylko u mnie tak? slack-current

Post autor: Corvin » 2004-05-30, 23:06

Adik pisze:Witam,
Dzis zainstalowalem currenta i szybko wrocilem do 9.1 Nie moglem sobie poradzic z dzwiekiem, komenda modprobe emu10k1 nie dzialaja pod kernelem 2.6.4 (pod 9.1 wszystko ok), lsmod pokazywal mi ze juz moduly sa zaladowane :shock: (mimo, ze linijki w rc.modules mam zahashowane)
Podczas startu KDE wywalal sie mixer, w konsoli komenda reboot powodowala, ze okienko "zjezdzalo w dol"
Pod 9.1 wszystkie te bledy nie wystepuja :)
BTW Czy sami robicie ISO currenta czy tez korzystacie z gotowych obrazow lezacych na zuul.slackware.biz ?
Nie ma najmniejszych problemów z Currentem a jadra 2.6 nie należą do Currenta tylko do testing Currenta. U mnie chodzi jak żyletka ReiserFS i codzinnie upgrade swaretem,
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

ODPOWIEDZ