"psss"tajacy komputer ;)

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

"psss"tajacy komputer ;)

Post autor: israel »

Witam,
trudno mi bylo ten pproblem zakwalifikowac gdzies indziej wiec pisze tu ;)
ostatnio zauwazylem, w zasadzie zauslyszalem ;), dziwne ciche "psss" wydobywajace sie z mojego komputera. Wydaje mi sie ze dobiega to tak mniej wiecej z okolic karty graficznej. Okolicznosci tez sa smieszne. Na windowsie najczesciej kiedy mam otwrate wiecej zakladek w firefoxie (czyli tak >6) i np chce w jakis sposob, rolka myszy, paskiem, przewinac strone. W linuksie natomiast kiedy po raz pierwszy od ok pol godziny wykonam . Jesli zrobie to kilka razy pod rzad to "psss"'ta tylko za pierwszym razem :jupi:
spotkal sie ktos z czyms podobnym?
dzieki
pozdrawiam

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: benetnash »

z kolegami doszliśmy do wniosku, że są świerszcze w kompie (na labach z grafiki komputerowej)

wydaje mi sie, ze to kondensatory buczą...
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: BeteNoire »

Może parują :lol:
Nie, żartuję, to kontroler przerwań mówi karcie żeby była cicho :D
Ostatnio zmieniony 2006-03-11, 11:05 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
peteer
Przyjaciel Forum
Posty: 126
Rejestracja: 2005-02-12, 14:04
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: peteer »

[psssss], czy może [bzzzzz] ? :) Chodzi mi o to, czy bardziej to przypomina iskierki, czy może ulatniający się gaz? No i jakiś zapach towarzyszy temu zjawisku?
Registered User #384128, Slackware 10.2 i Gentoo amd64

Domiss
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 2006-01-08, 20:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: Domiss »

Rozwiązaniem jest wyciągnięcie karty graficznej z komputera. Po tym zabiegu problem powinien ustać.
Slackware 10.0
kernel 2.4.20
blackbox 0.65.0
acer TM 2303NLC

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: israel »

benetnash pisze: wydaje mi sie, ze to kondensatory buczą...
no faktycznie teraz zapuscilem troche zurawia za zasilacz i faktycznie dwa kondensatory - z tych z bloku zasilacza procesora - zrobily sie jakby grubsze i sie troszke "otwieraja" z gory.
peteer pisze:[psssss], czy może [bzzzzz] ? :) Chodzi mi o to, czy bardziej to przypomina iskierki, czy może ulatniający się gaz? No i jakiś zapach towarzyszy temu zjawisku?
nie brzmi to jakos ewidentnie jak zwarcie ale moze bardziej przez "b" :)

ehhhh chyba mnie czeka wymiana plyty. A chcialem sobie laptopa kubic :|
A jak myslicie - udalo by sie w razie czego przelutowac te kondensatory w domu? (oczywiscie nie przy pomocy rozgrzanego gwozdzia ;))
[url=http://userbars.org][img]http://img131.imageshack.us/img131/1820/jewishcopymb1.gif[/img][/url]
[url=http://userbars.org][img]http://img239.imageshack.us/img239/9184/polandbar2bj9.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
peteer
Przyjaciel Forum
Posty: 126
Rejestracja: 2005-02-12, 14:04
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: peteer »

israel pisze:A jak myslicie - udalo by sie w razie czego przelutowac te kondensatory w domu?
jasne!
W sumie tylko torche teoretycznie elektorniką się interesuję ,a udało mi się kiedyś tak zreperować płytę główną. :)
Registered User #384128, Slackware 10.2 i Gentoo amd64

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: benetnash »

israel pisze:A chcialem sobie laptopa kubic
moj laptop też piszczy pod obciazeniem :]
israel pisze:ehhhh chyba mnie czeka wymiana plyty.
i tam - jak nic sie nie dymi to jest ok ;)
Pozdrawiam!
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

Awatar użytkownika
loop0
Moderator w st. spocz.
Posty: 931
Rejestracja: 2004-09-26, 09:59
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: loop0 »

benet to po co na nim siedzisz* ? :P



*znaczenie dosłowne ;]
----------------------------------------------------------------------------------------
[b]Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o roota ![/b]

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: m4jkel »

israel pisze:no faktycznie teraz zapuscilem troche zurawia za zasilacz i faktycznie dwa kondensatory - z tych z bloku zasilacza procesora - zrobily sie jakby grubsze i sie troszke "otwieraja" z gory
A co to za płyta? Soltek może?
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: israel »

Tak w zasadzie to producent zapomnial sie pochwalic ;) potrzebna mi byla plyta nie za droga. ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img131.imageshack.us/img131/1820/jewishcopymb1.gif[/img][/url]
[url=http://userbars.org][img]http://img239.imageshack.us/img239/9184/polandbar2bj9.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: Zielony »

israel pisze:ehhhh chyba mnie czeka wymiana plyty. A chcialem sobie laptopa kubic :|
A jak myslicie - udalo by sie w razie czego przelutowac te kondensatory w domu? (oczywiscie nie przy pomocy rozgrzanego gwozdzia ;) )
Mi kiedyś wylały kondensatory na płycie głównej. Pamiętam, że było to niedługo po tym, jak podkręciłem szynę procesora, ale nie wiem, czy to miało ze sobą związek. Wymianianie płyty w tym przypadku to strata kasy. Wystarczy wymienić kondensatory, które kosztują grosze. Jeżeli umiesz się posługiwać lutownicą, cyną i kalafonią, to zrób to sam, a jeżeli nie, to zanieś płytę do pierwszego lepszego zakładu naprawiającego RTV. Tylko kondensatory musisz wymienić na takie, które mają tą samą wartość!
Domiss pisze:Rozwiązaniem jest wyciągnięcie karty graficznej z komputera. Po tym zabiegu problem powinien ustać.
To wcale nie jest śmieszne.
Ostatnio zmieniony 2006-03-13, 17:16 przez Zielony, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: "psss"tajacy komputer ;)

Post autor: benetnash »

Zielony pisze:Tylko kondensatory musisz wymienić na takie, które mają tą samą wartość!
można też użyć kondenstatorów "stealth" a żeby się nie wylewały obkleić je zbrojona taśmą klejącą :twisted:
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

ODPOWIEDZ