Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: Hannibal » 2004-09-29, 22:17

gaia pisze:...a jeśli chcecie dyrektorstwo naciągnąć na lepszy sprzęt - jak dociążacie system żeby chodził ledwo, ledwo ? moja propozycja to puścić ze 4 sesje w screenie: cat /dev/zero > /dev/null
IMHO "nice -20 cat /dev/urandom > /dev/null" będzie lepsze :). Pewnie jedna sesja by wystarczyła aby zamulić serwer ( no chyba że ma 4 procki :P ).
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

Awatar użytkownika
dozzie
Użytkownik
Posty: 855
Rejestracja: 2004-06-01, 13:15
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: dozzie » 2004-09-30, 04:39

Dupa tam, nie wiecie, co dobre. Co systemowi szkodzi wygenerowac mnóstwo zer? Toż bajty lecą jak woda z kranu. Zaprzęgnijmy procesor do liczenia!

Kod: Zaznacz cały

su -c 'nice -n -40 dd if=/dev/urandom of=/dev/null &'
To jest coś! Jeden proces tak mi zamulił maszynę (AthlonXP 2400+), że miałem takie lagi w terminalu, jakbym pracował zdalnie przez modem 33.6!
Do tego dorzucić

Kod: Zaznacz cały

su -c 'while true; do cat /dev/hda > /dev/null &'
Niech jeszcze I/O się zatka!
A jak zawiesić maszynę, to lcamtufowa sygnaturka będzie jak znalazł!

Kod: Zaznacz cały

:(){ :|:&};:
Tylko to w while trzeba wstawić :)
-zsh
#!/bin/bash
#!/usr/bin/perl -w

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: dame » 2004-10-01, 09:18

nigdy nie pracowalem jako administrator powaznego systemu, ale dodam swoje 0.02PLN ;)
Wg mnie najlatwiej napisac skrypt ktory bedzie wywolywal sam siebie np /etc/rc.d/rc.zapychacz:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
/etc/rc.d/rc.zapychacz
#eof
:)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: ahes » 2004-10-01, 11:10

dozzie pisze:

Kod: Zaznacz cały

su -c 'nice -n -40 dd if=/dev/urandom of=/dev/null &'
dozzie, a w moim man nice jest napisane:
Range goes from -20 (highest priority) to 19 (lowest).
wiec zastanawiam sie co daje -40 :wink:
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

Awatar użytkownika
dozzie
Użytkownik
Posty: 855
Rejestracja: 2004-06-01, 13:15
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: dozzie » 2004-10-01, 13:47

W moim jest troszke wiecej napisane:

Kod: Zaznacz cały

DESCRIPTION
       Run COMMAND with an adjusted scheduling priority.  With no
       COMMAND, print the current scheduling priority.  ADJUST is
       10  by default.  Range goes from -20 (highest priority) to
       19 (lowest).

       -n, --adjustment=ADJUST
              increment priority by ADJUST first
Czyli do biezacego nice'a -n jest dodawane:

Kod: Zaznacz cały

[root@hans dozzie]# nice 
10
[root@hans dozzie]# nice -n -4 nice
6
Sam sie tym zdziwilem, bo nacialem sie na tym piszac posta :)

[ Dodano: 2004-10-01, 15:08 ]
dame pisze:Wg mnie najlatwiej napisac skrypt ktory bedzie wywolywal sam siebie np /etc/rc.d/rc.zapychacz:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
/etc/rc.d/rc.zapychacz
#eof
s/zapychacz/zawieszacz/g :)
-zsh
#!/bin/bash
#!/usr/bin/perl -w

Harry Ćwoker
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2004-11-17, 08:59
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: Harry Ćwoker » 2004-11-17, 18:40

z tego,co widziałem u kuzyna(ciuciu)wywnioskowałem,że Linux jest super,tylko trzeba umieć się nim posługiwać... :(

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: ahes » 2004-11-17, 18:54

Harry Ćwoker pisze:z tego,co widziałem u kuzyna(ciuciu)wywnioskowałem,że Linux jest super,tylko trzeba umieć się nim posługiwać... :(
:lol: no i wyszly powiazania rodzinne :P to moze linuksa ciuciu Ci zalatwi, zamiast pytac na forum skad go wziac...
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

sojowy_jarz
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2004-12-03, 19:19
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: sojowy_jarz » 2004-12-12, 21:36

Ja co prawda nic nie administruje komercyjnie, ale mysle ze dobra rada bylo by dla was poglebianie waszej wiedzy. Caly czas cos majdrujecie, probujecie ulepszyc, pracujecie (i szef widzi :) ), coraz cos sie wykrzaczy (oo tak co by szef bez ciebie zrobil), UCZYCIE SIE.

jejeje : )

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: benetnash » 2005-01-02, 20:42

fajnie sie catuje /dev/urandom po ekg :mg:
u mnie catowanie /dev/urandom wysyła pełno job'ów do drukarki i gdy ją potem jak jest potrzebna włączę to pojawiają sie problemy (:
Po tej komendzie zmieniają mi się znaki w konsoli na jakieś krzaki. kwasny Może ktoś wie dlaczego?
wysyłasz różne znaki sterujące na terminal, zobacz man console_codes - można kolorowe znaki zachęty zrobić - ja mam dla root'a w ~/.bashrc:

#!/bin/sh
export PS1='\e[31m\u\e[0m:\w\$ '

tak żeby było wiadomo i nie zrobić przypadkiem cat /dev/urandom > /dev/hda
podobno lepsze jest dd if=/dev/urandom of=/dev/hda bs=1KB - nie sprawdzałem

wracając do tematu to admin zawsze może być kernelcoderem po godzinach :mg:
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

Awatar użytkownika
Szczuras
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2004-10-24, 17:11
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: Szczuras » 2005-05-10, 21:40

czytaliscie http://www.userfriendly.pl/ ? Grajcie w q2! ;p
gentoo, kernel 2.6.13-gentoo-r4
Malo wiem ale szybko sie ucze :D

Awatar użytkownika
Kosma
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 2005-04-02, 00:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: Kosma » 2005-05-11, 11:56

Przeczytałem całe w 3 noce, a potem non stop grałem w q2... coś w tym jest :P
Kot, etatowy opieprzacz z zakresu kart AC'97.

Awatar użytkownika
Dziki
Użytkownik
Posty: 238
Rejestracja: 2004-12-27, 08:02
Lokalizacja: Darkest Moor
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: Dziki » 2005-07-08, 06:14

mój kumpel stosuje taką metodę. napisał sobie skrypckik który zapętla właśnie wcześniej omawianego

cat /dev/urandom

mówi że sprawdza właśnie dyski i wychodzi na 4-5 godzin :] i tak przynajmniej raz w tygodniu :]
[url=http://userbarmaker.com/][img]http://img214.imageshack.us/img214/5814/631160779259si7.png[/img][/url]
[url=http://operapl.net/nie]Daj się zOperować ;)[/url]
JID: [color=green]dziki//uaznia.net[/color]
[url=http://www.last.fm/user/hexdevil/?chartstyle=minimalLightRecent5][img]http://imagegen.last.fm/minimalLightRecent5/recenttracks/hexdevil.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
mitTEC
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2005-07-31, 20:59
Lokalizacja: Wr0c|_@v
Kontakt:

A terminal to co?

Post autor: mitTEC » 2005-08-01, 20:46

Nie kumam, najlepiej sobie sciagac muzyke na graficznej lub tekstowej, zeby cos dzialalo to wystarczy wrzucić sobie kompilację KDE lub Xów - w sam raz na długi czas i do tego sobie coś tam swojego robić na tekstówkach i mieć otwarte jakieś logi na innych, szef się zbliża np. alt+f1 i czytamy logi, szef odchodzi alt+f2 - rpg -

A co do wychodzenia to rzeczywiście cat /dev/hda > /dev/null -daje rade :)
[img]http://pucservice.no-ip.org/~kage/oms.png[/img]
Open Your Mind... Open Source

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: benetnash » 2005-08-01, 21:08

moi koledzy zawsze analizują strace jeżeli mają "znaleźć przyczynę usterki" :wink:
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

SAL

Re: Linux jest zły bo jest zbyt dobry

Post autor: SAL » 2005-08-06, 19:16

U mnie (domowy serwerek + 5 PC w sieci) nie ma strachu, zawsze cos nie dziala i mam co robic :P

ODPOWIEDZ