[Rozw.] OpenOffice 3.0

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

[Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: ElNinijo »

czy po instalacji tego openoffica z paczki od Zielonego dzialaja WAM klawisze strzalek w aplikacji (czy mozecie przemieszczac kursor za pomoc strzalek)?u mnie nie dzialaj a w 2.4.1 dzialaja, wiec wnioskuje ze jest jakis problem z paczka. ma ktos jakis inny pomysl?
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 22:41 przez ElNinijo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: OpenOffice 3.0

Post autor: roverek »

Prawdopodobnie błąd jest w paczce. Zgłoś go do bugzilli projektu.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: darjerz »

E tam w paczce w OO jest błąd bo ja miałem rpm z openoffice,org i faktycznie jest to samo.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: Zielony »

Dokładnie, to już w RPM-ach jest błąd, a nie w mojej paczce. Ale co najciekawsze, to np. w oknie Szukaj czy w Calcu wszystko działa.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]
ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: ElNinijo »

Zielony pisze:Dokładnie, to już w RPM-ach jest błąd, a nie w mojej paczce. Ale co najciekawsze, to np. w oknie Szukaj czy w Calcu wszystko działa.
dokladnie w rpm-ach blad, sorry Zielony paczka jest ok
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: darjerz »

Ba teraz zamiast writera odpala mi się w pętli odzyskiwanie dokumentów (Choć RC2 działała ok) nie pomaga usunięcie profilu. Sam nie wiem co jest grane.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Awatar użytkownika
Heniek
Użytkownik
Posty: 243
Rejestracja: 2005-08-03, 23:47
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: Heniek »

Bry.
Ba teraz zamiast writera odpala mi się w pętli odzyskiwanie dokumentów (Choć RC2 działała ok) nie pomaga usunięcie profilu. Sam nie wiem co jest grane.
Spróbuj doinstalować paczkę libxslt, jeśli jej nie masz
czy po instalacji tego openoffica z paczki od Zielonego dzialaja WAM klawisze strzalek w aplikacji
To wina brakujących "skrótów" klawiaturowych. Możesz je ustawić ręcznie w Opcje->Dostosuj->Klawiatura na następujące wartości:
http://heni0.fm.interia.pl/oo.png

edit:
albo załadować tę konfigurację skrótów, w tym samym oknie:
http://heni0.fm.interia.pl/calc


pzdr.
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 18:12 przez Heniek, łącznie zmieniany 1 raz.
Partition@IRCNet
ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: ElNinijo »

dzieki Heniek teraz wszystko dziala
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: darjerz »

Paczka jest, RC2 działała ok. Pętla z odzyskiwaniem występuje tylko przy writerze.Na konsoli jedynie:

Kod: Zaznacz cały

terminate called after throwing an instance of 'com::sun::star::uno::RuntimeException'
Pogolgowałem chwile i widzę żę problem jest z uprawnieniami. po xhost+ i odpaleniu z roota działa . Poćwiczże póżniej w wolnej chwili problem.
Kurne przecież RC2 działało!!!
Oj chyba przestane upgradować system do currentów - same problemy ;D
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 22:09 przez darjerz, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 840
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: KLAPEK »

Witam, a ja mam taki problem na kilku maszynach:
Zarówno wersja z scxd jak i pl.openoffice.org daje mi taki błąd przy próbie odpalenia

Kod: Zaznacz cały

/opt/openoffice.org3/program/soffice: line 124: /opt/openoffice.org3/program/../basis-link/program/pagein: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/opt/openoffice.org3/program/soffice.bin: error while loading shared libraries: libuno_sal.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
Jak ręcznie przekopiuje pliki z katalogu openoffice.org do openoffice.org3 to przestaje krzyyczeć o bibliotek, ale cały czas jest problem z pagein - mimo, że taki plik jest i niezależnie gdzie go skopiuje kończy się na niemożności uruchomienia ;/
slack: 11.0.0, 10.1, 9.0
java: java version "1.5.0_09"
Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.5.0_09-b01)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.5.0_09-b01, mixed mode, sharing)

Czy brakuje czegoś :???:
Wg strony OOo system spełnia wymagania:
http://www.openoffice.org/dev_docs/sour ... qs_30.html

Z góry dzięki za wszelkie info :)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: darjerz »

I jeszcze jedno nie działa też backspace w writerze wróciłem, do bety3 z powodu pętli z odzyskiem dokumentów, ale chyba wrócę do wersji 2.4 bo mnie już to wkurza ręczne poprawianie prostych rzeczy.
Żeby tak jeszcze Koffice poprawniej otwierał niektóre dokumenty bo jak OO będzie szło w tym kierunku co teraz chyba się rozstaniemy na zawsze.
Zaczynam powoli tęsknić za Windows :D
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: Pajaczek »

Nie tęsknij... wczoraj próbowałem zainstalować OO 3.0.0 pl. Nie dość że pojawił się sporo później (co jeszcze jestem w stanie zrozumieć), to na dodatek nie daje się odpalić - wyrzuca 'pusty' błąd. Więc chyba Linux jest w lepszej sytuacji ;)
Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: Flash »

Pajaczek, piszesz o wersji na Windows oczywiście ;-)

Co do klawiszy kursora i backspace to nie jest to problem OO tylko pkgtools należy zmienić nazwę pliku

Kod: Zaznacz cały

/opt/openoffice.org/basis3.0/share/config/soffice.cfg/modules/swriter/accelerator/en-US/default.xm
na

Kod: Zaznacz cały

/opt/openoffice.org/basis3.0/share/config/soffice.cfg/modules/swriter/accelerator/en-US/default.xml
Chodzi o to l na końcu pliku i będzie ok.
Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: Pajaczek »

Flash pisze:Pajaczek, piszesz o wersji na Windows oczywiście ;-)
Flash, No to chyba było jasne... ale na wszelki wypadek... tak, pisałem o takiej własnie wersji.
Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: [Rozw.] OpenOffice 3.0

Post autor: Zielony »

Flash pisze:Co do klawiszy kursora i backspace to nie jest to problem OO tylko pkgtools
To jest problem OOo, a konkretniej wina kogoś, kto szykował RPM-y. pkgtools nie ma tu nic do rzeczy. Rozwiązanie ktoś mi podsunął drogą mailową godzinę przed Tobą. :D
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]
ODPOWIEDZ