[Rozw.]Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

skoczek2
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2009-06-10, 12:05

[Rozw.]Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: skoczek2 » 2017-01-22, 16:39

Witam

Zainstalowałem sterownik broadcom-sta ze strony SlackBuilds. Paczke utworzył zainstalował a wifi nie ma i brak wlan0.

log polecenia iwconfig

Kod: Zaznacz cały

lo        no wireless extensions.

eth1      IEEE 802.11abg  ESSID:off/any  
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=200 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          
eth0      no wireless extensions.
Ostatnio zmieniony 2017-02-07, 18:41 przez skoczek2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: sectt » 2017-01-23, 21:32

Potrzebujemy troszke więcej informacji.

Kod: Zaznacz cały

lspci
Które sterowniki zainstalowałeś ?

Czy moduł jest załadowany ?

Jeżeli wszystko jest ok to może wystarczy :

Kod: Zaznacz cały

ifconfig wlan0 up

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: sectt » 2017-01-23, 21:44

Eh sorry, nie doczytałem że ze SlackBuilds pobrałeś sterownik.
Podaj wynik lspci i logi z ładowania modułu, może jakieś błędy wywalił ?

skoczek2
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2009-06-10, 12:05

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: skoczek2 » 2017-01-24, 12:56

Witam

Podaje logi lspci

Kod: Zaznacz cały

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #2 (rev d5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM86 Express LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Jet PRO [Radeon R5 M230] (rev ff)
08:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43142 802.11b/g/n (rev 01)
09:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros QCA8172 Fast Ethernet (rev 10)

On ją widzi jako eth1 a nie wlan0 nie wiem dlaczego.

Przy wydaniu komendy: iwlist scan | grep ESSID widzi sieci:

Kod: Zaznacz cały

bash-4.3# iwlist scan | grep ESSID
lo        Interface doesn't support scanning.

                    ESSID:"multimedia_kurde"
                    ESSID:"ARRIS-F602"
                    ESSID:"FunBox-44BE"
                    ESSID:"Darmowe_Orange_WiFi"
                    ESSID:"WHOamI"
                    ESSID:"anitacz"
                    ESSID:"Olo"
                    ESSID:"Struger"
                    ESSID:"PS4-94F8F427ABF5"
                    ESSID:"mekin"
                    ESSID:"multimedia_arris862"
                    ESSID:"multimedia_paputekk"
                    ESSID:"multimedia_Eliza123"
                    ESSID:"TP-Link_Mates"
                    ESSID:"Robson"
                    ESSID:"HOGWART"
                    ESSID:"multimedia_rubin2015"
eth0      Interface doesn't support scanning.
Przy instalacji paczki błędów żadnych nie pokazał logi

Kod: Zaznacz cały

bash-4.3# installpkg broadcom-sta-6.30.223.271_4.4.44-x86_64-1_SBo.tgz
Verifying package broadcom-sta-6.30.223.271_4.4.44-x86_64-1_SBo.tgz.
Installing package broadcom-sta-6.30.223.271_4.4.44-x86_64-1_SBo.tgz:
PACKAGE DESCRIPTION:
# broadcom-sta (Broadcom wireless drivers)
#
# Proprietary driver for Broadcom's BCM4311, BCM4312, BCM4313, BCM4321,
# BCM4322, BCM43142, BCM43224, BCM43225, BCM43227, BCM43228, BCM4331,
# BCM4360 and BCM4352 wireless network cards. Includes a kernel module
# named 'wl'.
#
# For more information, see:
# https://www.broadcom.com/support/802.11
#
Executing install script for broadcom-sta-6.30.223.271_4.4.44-x86_64-1_SBo.tgz.
Package broadcom-sta-6.30.223.271_4.4.44-x86_64-1_SBo.tgz installed.
To jest log lsmod

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep -w wl
wl                   6436883  0
cfg80211              525373  1 wl
To jest log modinfo wl

Kod: Zaznacz cały

 modinfo wl
filename:       /lib/modules/4.4.44/kernel/extra/wl.ko
license:        MIXED/Proprietary
alias:          pci:v*d*sv*sd*bc02sc80i*
depends:        cfg80211
vermagic:       4.4.44 SMP mod_unload 
parm:           passivemode:int
parm:           wl_txq_thresh:int
parm:           oneonly:int
parm:           piomode:int
parm:           instance_base:int
parm:           nompc:int
parm:           intf_name:string
Nie wiem co jeszcze mogę przesłać.

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: sectt » 2017-01-26, 10:47

Moduł załadowany z tego co widze.
Zobacz czy nie ma konfliktów driverów :

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep b43

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep brcm80211
Sprawdź czy kernel ma wkomilowany BCMA jako moduł

Kod: Zaznacz cały

CONFIG_BCMA=m
A tak w ogóle to sprawdź czy możesz skanować sieci po eth1

Kod: Zaznacz cały

iwlist eth1scan | grep ESSID
Może go tam przypisał, bo jakiś inny sterownik zajął wlan, trzeba wszystko posprawdzać.

skoczek2
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2009-06-10, 12:05

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: skoczek2 » 2017-01-26, 21:07

Skanowanie sieci po eth1 log

Kod: Zaznacz cały

iwlist eth1scan | grep ESSID
iwlist: unknown command `eth1scan' (check 'iwlist --help').
Po tych komendach żadnych logów nie wyświetla.

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep b43

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep brcm80211

Kod: Zaznacz cały

CONFIG_BCMA=m

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: sectt » 2017-01-26, 21:24

Heh zrobiłem błąd w pierwszej :D
Pisze Ci przecież :
"iwlist: unknown command `eth1scan' (check 'iwlist --help')."

Powinno być:

Kod: Zaznacz cały

iwlist eth1 scan | grep ESSID
Jeżlli oba lmod nie zwracają nic znaczy, że żaden moduł nie jest załadowany - dobrze.

Jeżeli chodzi o BCMA to miałeś sprawdzić, czy jest wkompilowany na stałe czy jako moduł.
Można to sprawdzić :

Kod: Zaznacz cały

cat /usr/src/linux/.config | grep CONFIG_BCMA

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1441
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: Pajaczek » 2017-01-26, 23:17

Tak... pod warunkiem, że w ogóle ma źródła kernela w /usr/src... oraz że linux jest tam nazwą katalogu bądź co częściej spotykane linkiem na aktualnie używany build kernela.
Uważam za pewniejsze konfrontowanie tego z configiem z /boot, chociaż i tutaj nie ma gwarancji że paczka była dobrze wykonana i umieszczała config w /boot.

skoczek2
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2009-06-10, 12:05

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: skoczek2 » 2017-01-27, 00:42

Log iwlist

Kod: Zaznacz cały

iwlist eth1 scan | grep ESSID
                    ESSID:"multimedia_kurde"
                    ESSID:"ARRIS-F602"
                    ESSID:"Darmowe_Orange_WiFi"
                    ESSID:"FunBox-44BE"
                    ESSID:"OLIVIA"
                    ESSID:"anitacz"
                    ESSID:"Struger"
                    ESSID:"PS4-94F8F427ABF5"
                    ESSID:"multimedia_paputekk"
                    ESSID:"misia❤😘💪"
                    ESSID:"Marta"
                    ESSID:"BaJt@dom"
                    ESSID:"Marta"
                    ESSID:"TP-Link_Mates"
                    ESSID:"multimedia_arris862"
                    ESSID:"mekin"
                    ESSID:"HOGWART"
                    ESSID:"Ala"
                    ESSID:"ASUSSlawek"
Log CONFIG_BCMA

Kod: Zaznacz cały

cat /usr/src/linux/.config | grep CONFIG_BCMA
CONFIG_BCMA_POSSIBLE=y
CONFIG_BCMA=m
CONFIG_BCMA_BLOCKIO=y
CONFIG_BCMA_HOST_PCI_POSSIBLE=y
CONFIG_BCMA_HOST_PCI=y
# CONFIG_BCMA_HOST_SOC is not set
CONFIG_BCMA_DRIVER_PCI=y
# CONFIG_BCMA_DRIVER_GMAC_CMN is not set
# CONFIG_BCMA_DRIVER_GPIO is not set
# CONFIG_BCMA_DEBUG is not set

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: sectt » 2017-01-27, 09:50

@Pajaczek
Tak... pod warunkiem, że w ogóle ma źródła kernela w /usr/src... oraz że linux jest tam nazwą katalogu bądź co częściej spotykane linkiem na aktualnie używany build kernela.
Uważam za pewniejsze konfrontowanie tego z configiem z /boot, chociaż i tutaj nie ma gwarancji że paczka była dobrze wykonana i umieszczała config w /boot.
Jedno i drugie miejsce nie jest pewne, być może /boot jest lepszy miejscem...

@skoczek2
Skanuje Ci sieci po eth1, więc na tym interfejsie jest wireless, podłącz sie do sieci przez ten interfejs.

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: sectt » 2017-01-27, 09:55

Możesz jeszcze spróbować zmienić reguły udev, jeżeli koniecznie chcesz mieć wlan0 :

Kod: Zaznacz cały

/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules

skoczek2
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2009-06-10, 12:05

Brak wlan0 sterownik Broadcom BCM43142

Post autor: skoczek2 » 2017-02-07, 18:37

Dziękuje wszystkim za pomoc zostanę przy eth1 reguł nie będę zmieniał na wln0

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ