Vectra a ipv6

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Vectra a ipv6

Post autor: bojleros » 2018-08-27, 19:00

Cześć,

Przy okazji ostatniej wizyty w salonie Vectry dowiedziałem się, że nowych klientów wciskają już na ipv6. Czy ktoś może ma taką usługę i jest w stanie podzielić się wrażeniami z jej działania ? Nadal większość usług w internecie jest dostępna wyłącznie na ipv4 i obawiam się że klienci ipv6 są chowani za jakimś natem 6to4. Obawiam się że to będzie niewydajne...

Generalnie nie mam zaufania do sprzętów od operatora bo każdemu błędy się przydarzały. Wolałbym skonfigurować własnego Mikrotika z wrt jako firewall/router i QoS a ich sprzętu używać tylko jako modemu. Czy może ktoś użytkuje własny router/firewall z ipv6 ? Jeżeli faktycznie sprzedają ipv6 to czy dają prefix /64 ?

Ps. Jak się macie po tych dobrych kilku latach ? ;)

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Vectra a ipv6

Post autor: webster » 2018-08-28, 14:10

UPC, orange itd przyjacielu praktykuje ipv6 jako domyślną adresację już parę dobrych lat - Kto wie, może nawet miałeś a nie Wiesz :) Co do wydajności, nie odczujesz. Co do problemów - pojawiają się, jeśli łączysz się do OpenVPN - Należy poprosić providera o przełączenie na ipv4, bo są zwyczajnie problemy. Niby pingi idą, ale usługi nie działają - nie rozgryzałem bardziej problemu, jednak przełączenie modemu na ipv4 je rozwiązuje.

Pozdr
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Vectra a ipv6

Post autor: bojleros » 2018-08-28, 15:28

Co do UPC to wiedziałem o tym bo kuzynek pracuje u nich na linii i zdarza im się klient którego przełączają na ipv4. Problem podobno dotyczy głównie konsol ;)

Zawsze korzystałem z własnego routera bez ipv6 więc po cichu mi tego włączyć niemogli, chyba że gdzieś na poziomie szkieletu sieci. Openvpn zawsze mi działał. Niestety jestem skazany na kablówkę albo lokalnego dostawcę, który od lat nie inwestuje bo zrobili nam w bloku remont i usuneli piony teletechniczne. Zastanawiam sie czy to pod jakiś paragraf nie podpada ...

Btw. Nie wiesz jakie są możliwości korzystania z własnego routera przy obecnych uslugach na ipv6 ? Nat juz nie chroni a firewallom od isp nie ufam ...

Pozdrawiam,

netpixpl
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2018-08-16, 13:50

Re: Vectra a ipv6

Post autor: netpixpl » 2018-08-30, 09:57

Witam posiadam internet z Vectry przez modem CISCO EPC3010. Do tego połączony jest router TL-WR740N przez port LAN połączony jest PC w którym internet działa bez problemu, natomiast w laptop łączy się z siecią radiowo ale nie ma połączenia z internetem. Próbowałem różnych konfiguracji routera a tego co udało mi się znaleźć na forum ale może nie wszystko ustawiałem jak trzeba ponieważ nie bardzo znam sie na tym. Będę wdzięczny jeśli ktoś pomoże mi to skonfigurować odpowiednio.

ODPOWIEDZ