Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2005-12-04, 00:59

http://kajtek.zapto.org/wiki/wikka.php?wakka=NeoHowto
http://kajtek.cba.pl/neo.html
Strona może byc nieaktulana wiec jeśli tak jest to prosze o informacje na maila.
Dodam, że nie powinno się mieć zainstalowanego sterownika do modemu dostarczanego przez jądro. Wystarczy zrekompilować kernel i wyłączyć tą opcje (reszte warto zostawić).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2006-09-26, 00:07 przez kajtek, łącznie zmieniany 3 razy.
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
agresor
Użytkownik
Posty: 718
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: agresor » 2005-12-04, 09:55

Fajny art. :] No i jądrem nie trzeba się bawić ...
[A] dvanced [G] enetic [R] esearch [E] arly [S] imulated [O] n [R] eality
Liberate my madness...

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: israel » 2005-12-04, 12:13

Jesli faktycznie dziala to jestem za dodaniem do faq, bo z tym Neo to naprawde sa jaja.
Wielkie dzieki za wlozony trud :!: :!: :!: :!: :] :] :] :]
[url=http://userbars.org][img]http://img131.imageshack.us/img131/1820/jewishcopymb1.gif[/img][/url]
[url=http://userbars.org][img]http://img239.imageshack.us/img239/9184/polandbar2bj9.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
MorGotH
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 2004-06-15, 08:41
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: MorGotH » 2005-12-05, 09:31

Całego artykulu nie czytalem bo jak zobaczylem slowo "kozystamy" to mi sie zaraz drobne zaczely nie zgadzac. Moze najpierw przepusc ten tekst przez jakis slownik ortograficzny np ten z openoffice a potem go umiesc na stronie internetowej.
Mawiają że gdy włączysz CD Micro$oftu do tyłu usłyszysz szatański śmiech... ale to nic, bo gdy włączysz do przodu to zainstaluje się Windows!

Awatar użytkownika
Maxim
Przyjaciel Forum
Posty: 243
Rejestracja: 2005-04-17, 07:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: Maxim » 2005-12-05, 13:33

A ja bym to napisał bardziej łopatologicznie i zamiast np.:

Kod: Zaznacz cały

Dajemy plikowi prawa wykonywalności i przenosimy go do katalogu /sbin:

# chmod a+x neo ; mv neo /sbin
Zmienił na:

Kod: Zaznacz cały

Dajemy plikowi prawa wykonywalności i przenosimy go do katalogu /sbin (jako root):

 chmod a+x neo ; mv neo /sbin
Zmniejszyło by to niewątpliwie ilość niepotrzebnych postów :P
A poza tym, wyrazy uznania dla autora :piwo:
"Ostatecznie, myślę że Slackware brzmi lepiej niż Microsoft, czyż nie?"
-- Patrick Volkerding

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2005-12-05, 18:45

Maxim pisze:A ja bym to napisał bardziej łopatologicznie i zamiast np.:

Kod: Zaznacz cały

Dajemy plikowi prawa wykonywalności i przenosimy go do katalogu /sbin:

# chmod a+x neo ; mv neo /sbin
Zmienił na:

Kod: Zaznacz cały

Dajemy plikowi prawa wykonywalności i przenosimy go do katalogu /sbin (jako root):

 chmod a+x neo ; mv neo /sbin
Zmniejszyło by to niewątpliwie ilość niepotrzebnych postów :P
A poza tym, wyrazy uznania dla autora :piwo:
Hmm, chyba jasne jest, że '#' oznacza roota a '$' zwykłego użytkownika ;)
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2005-12-05, 18:52

MorGotH pisze:Całego artykulu nie czytalem bo jak zobaczylem slowo "kozystamy" to mi sie zaraz drobne zaczely nie zgadzac. Moze najpierw przepusc ten tekst przez jakis slownik ortograficzny np ten z openoffice a potem go umiesc na stronie internetowej.
No to skoro masz czas na szukanie błędów ortograficznych to przepuść ten tekst przez ten słownik i podeślij mi na maila. Rzeczywiście jeden błąd to już jest wróżba na przyszłość - nic ze mnie nie wyrośnie z powodu głupiej literówki... ;(
:lol:
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
MorGotH
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 2004-06-15, 08:41
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: MorGotH » 2005-12-06, 09:57

kajtek pisze:nic ze mnie nie wyrośnie z powodu głupiej literówki
Ciekawe czy w szkole jak pisales dyktando i dostales pale to tez sie tlumaczyles ze to przez literowki :D
Mawiają że gdy włączysz CD Micro$oftu do tyłu usłyszysz szatański śmiech... ale to nic, bo gdy włączysz do przodu to zainstaluje się Windows!

Awatar użytkownika
Maxim
Przyjaciel Forum
Posty: 243
Rejestracja: 2005-04-17, 07:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: Maxim » 2005-12-08, 11:08

kajtek pisze: Hmm, chyba jasne jest, że '#' oznacza roota a '$' zwykłego użytkownika ;)
No co ty powiesz? Naprawdę? :shock:
Swego czasu widziałem tu posty z których wynikało, że nie dla wszystkich to było jasne.
"Ostatecznie, myślę że Slackware brzmi lepiej niż Microsoft, czyż nie?"
-- Patrick Volkerding

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2005-12-21, 23:38

Poprawiłem błąd ortograficzny i dodałem informacje, że haszyk to root a dolar to zwykły użytkownik. Czy ktoś już testował czy u niego też działa? Jeśli tak to porosze o wiadomość. Aha, co do skryptu restartujacego - u mnie działa tak sobie i narazie nie mam pomysłu jak go zastąpić (pomaga restart systemu, pewnie chodzi o coś z modułami/hotplugiem czy czymś takim;)).
Wesołych świąt!
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

theboo
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2005-12-28, 03:58
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: theboo » 2005-12-28, 04:08

mi nie działa :|
wywala błąd 240 na rev4fw.zip i na alcaudsl.sys to samo :/

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2005-12-28, 23:10

theboo pisze:mi nie działa :|
wywala błąd 240 na rev4fw.zip i na alcaudsl.sys to samo :/
Niestety nic mi to nie mówi. Podaj to co Ci pokazuje konsola.
Strona została przeniesiona na http://kajtek.zapto.org
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
kaworu
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2005-07-13, 08:50

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kaworu » 2006-01-02, 19:33

mi dziala :jupi: :* dzieki, tylko jak tam jest opisane zeby zmienic z speedtouch na rc.speedtouch to nie bylo takiego pliku w /etc/rc.d :/
Im a little cute daemon <(^.^)>

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2006-01-12, 00:47

Kaworu w takim razie ciesze się że ktoś to przetestowal i że działa nie tylko u mnie. Pozdrawiam!
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

janumix
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2004-06-18, 13:43
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: janumix » 2006-01-12, 08:48

Witaj !

Korzystałem z Twojego FAQ podłączając neostradę - w zasadzie wszystko jest dobrze z wyjątkiem miejsca, w którym podajesz link do firmware. Niestety ten firmware, który jest udostępniony nie działał z moim modemem. Poczytałem trochę i okazuje się, że są trzy wersje modemów i trzy różne obrazy. Proponowałbym zamieścić informację jak utworzyć dwa pliki z firmware na podstawie zamieszczonych plików na płycie od TP. Jeden z opisów jaki znalazłem teraz jest tu: http://www.szarp.com.pl/howto/howto/htm ... a-usb.html mniej więcej w połowie tekstu. Dodatkowa rzecz to warto wspomnieć o prawidłowym zachowaniu się modemu tj. lewa dioda po wczytaniu sterownika USB powinna się świecić na zielono (to jest akurat bezproblemowe) ale prawa dioda po automatycznym załadowaniu obrazów powinna mrugnąć kilka razy przez ok. 3-5 sek. Wtedy modem fizycznie zestawia połączenie ADSL. Jednokrotne mrugnięcie oznacza niewłaściwy firmware (to jest bardzo ważne).
Można troszkę rozszerzyć możliwości firewall ale to już wydaje się, że powinni może pomóc w tym specjaliści.

Pozdrawiam
Janusz

ODPOWIEDZ