Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

robur
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2006-01-30, 11:12
Lokalizacja: Konskie
Kontakt:

Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: robur » 2006-01-30, 11:33

Witam!
Jak znam zycie moj problem wyda sie dla Was trywialny i odeslecie mnie do FAQ albo googli :)
Tam juz sprawdzalem i nic co jest podane mi nie pomoga wiec prosze o pomoc ktoregos z forumowiczow. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Slackware 10.2 wlasciwie od 2 dnii nie moge poradzic sobie z konfiguracja sieci.
Sytuacja przedstawia sie tak:

Moj komp ma byc serverem podpieta jest do niego neostrada przez usb. Zainstalowany jest na nim Slack. Net ustalilem bez problemu.
Chce udostepnic polaczenie na drugiego kompa z Win XP gdzie
IP 192.168.0.2
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.0.1
Dns to dns tepsy

Kompy nie widza sie w sieci nie pinguja sie .
Prosze o "loptologiczne" wytlumaczenie mi jak ustalic siec i udostepnic polaczenie

yoda6886
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2006-01-30, 09:48
Kontakt:

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: yoda6886 » 2006-01-30, 21:55

1. jak przydzielasz ip kompowi z win xp? polecam dhcp - malo zabawy a dobry efekt.
2. jak masz ustawiona siec na xp - wlasnie chodzi czy masz statycznie nadany ip czy pobieranie go z serwera.

tzn wrzuc skrypt ifcfg-eth0 i ifcfg-eth1 (mam nadzieje ze ich nazw nie pomylilem).
mam fedora i tutaj sciezka jest taka: /etc/sysconfig/network-scripts/ czy jakos tak.

albo poprostu wpisz ifconfig i pokaz rezultat.
a w win xp wez polaczenia sieciowe i tam kliknij 2 razy na Twoje polaczenie lan. tam powinienes miec zakladke z informacjami na temat ip etc.

snipers
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-01-22, 18:18

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: snipers » 2006-01-30, 22:35

a ja znalazłem coś takiego

i działa :)
Napotkalem teraz problem z dzieleniem lacza drugiemu komputerowi w sieci lan, jego adres 192.168.0.2, moj 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0


iptables -F
iptables -t nat -F
iptables -t mangle -F
iptables -t filter -F

iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
iptables -I FORWARD -p tcp -m tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu
ifconfig ppp0 mtu 1400

Dopisujemy do /etc/rc.d/rc.local
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

pozdr :)

yoda6886
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2006-01-30, 09:48
Kontakt:

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: yoda6886 » 2006-01-31, 10:13

hmm tylko jesli nie masz zadnego firewalla to lepiej nie miec wszystkich lancuchow iptables na flushu, tzn wyzerowanych. tymbardziej ze zabawa z iptables jest dosc przyjemna. zachecam do poczytania.

robur
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2006-01-30, 11:12
Lokalizacja: Konskie
Kontakt:

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: robur » 2006-01-31, 14:12

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:BF:60:3A:C2
inet addr:192.168.0.1 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:10 Base address:0xb000

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:60:4C:46:EC:8A
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:65535 Metric:1
RX packets:40 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:49 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:4050 (3.9 Kb) TX bytes:3644 (3.5 Kb)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:83.28.14.217 P-t-P:213.25.2.182 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:36 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:3886 (3.7 Kb) TX bytes:2466 (2.4 Kb)


tak wyglada moj ifconfig

robur
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2006-01-30, 11:12
Lokalizacja: Konskie
Kontakt:

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: robur » 2006-01-31, 14:53

ok, udalo sie udostepnilem net na kompa w winda :)
tylko teraz mam taki problem ze za kazdym razem po starcie systemu musze wklapac komendy

echo "1">/proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.2/16 -d 0/0 -o ppp0 -j MASQUERADE

co i gdzie musze dopisac zeby startowala podczas staartu systemu. Uzywam Slackware 10.2

Sajmon
Moderator
Posty: 1113
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: Sajmon » 2006-01-31, 14:59

/etc/rc.d/rc.ip_forward / chmod 755
/etc/rc.d/rc.firewall
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics3.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

robur
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2006-01-30, 11:12
Lokalizacja: Konskie
Kontakt:

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: robur » 2006-01-31, 15:09

ale mam tam dopisac obie linijki??
U mnie wogole nie istnieje rc.firewall

logx
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-01-30, 18:27
Lokalizacja: > /dev/null

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: logx » 2006-01-31, 15:52

To go stwórz i wrzuć sobie regułki iptables do niego, po czym daj chmod +x /etc/rc.d/rc.firewall...
guest@logx:/$ [b]cat /etc/passwd[/b]
cat: /etc/passwd: Operation not permitted
guest@logx:/$ ?!
Message from root@logx.pl arrived: ...it's not your day :)
[Server closed connection]

robur
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2006-01-30, 11:12
Lokalizacja: Konskie
Kontakt:

Re: Siec lokalna na neostradzie modem Sagem F@st 800

Post autor: robur » 2006-01-31, 16:27

juz sobie poradzilem dziekuje wszystkim za pomoc

ODPOWIEDZ