bind - czy to możliwe ?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

bind - czy to możliwe ?

Post autor: bojleros » 2006-05-24, 15:28

Czy da się zmusić binda żeby operował na jednoczłonowych nazwach hostów ??

Obecnie mam tak że jak chcę sie odwołać do komputera w lanie to musze podać :

komputer1.domena.pl

Chciałbym podawać samo

komputer1

To moje pierwsze kroki z bind'em :/
Ostatnio zmieniony 2006-05-24, 15:30 przez bojleros, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: hanys » 2006-05-24, 16:14

czy masz w w pliku resolv.conf wpis:

Kod: Zaznacz cały

search domena.pl
jezeli tak to powinienes moc wyszukiwac po nazwach hostow
Ostatnio zmieniony 2006-05-24, 16:16 przez hanys, łącznie zmieniany 1 raz.
Registered Linux User #375982

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: snaj » 2006-05-24, 17:15

W ten sposob nei zmusisz binda ale resolvera na danym kompie do zapytan (kierowanych do wskazanego w tym samym pliku serwera dns) o wskazana w search domene.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: bojleros » 2006-05-24, 17:29

Hannes , własnie nie każdy host ma tak ustawione. Jezeli ja tak ustawiam /etc/resolv.conf to do moich zapytań doklejane jest .domena.pl . Dzieje sie to od strony klienta. Jst to jakiś sposób ale niepełny :/

Snaj , to co napisałeś jest adresowane do mnie czy do Hannesa ?

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: snaj » 2006-05-24, 18:52

A jak myslisz do kogo to pisalem :>

Przypisz userom w dhcp domain-name a zaczna pytac dnsy o blabla.przypisanadomena.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: bojleros » 2006-05-24, 19:58

Snaj , to o czym piszesz tyczy się linuxów czy windy też to zrozumieją ??

Awatar użytkownika
myuser
Użytkownik
Posty: 442
Rejestracja: 2006-02-09, 17:44
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: myuser » 2006-05-24, 20:04

Windy tez. poprostu ustawiasz dns-a na swojego.

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: hanys » 2006-05-24, 20:32

snaj pisze:A jak myslisz do kogo to pisalem :>

Przypisz userom w dhcp domain-name a zaczna pytac dnsy o blabla.przypisanadomena.
a to dotyczy binda?
Registered Linux User #375982

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: snaj » 2006-05-24, 21:41

To dotyczy dhcp, tak jak napisalem.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: hanys » 2006-05-24, 21:47

bojleros - Wlasnie doczytalem sobie w ksiazce "DNS i BIND", ze nie uda Ci sie zrobic tego w bindzie - tylko pozostaje Ci to co powyzej w postach.
Registered Linux User #375982

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: bojleros » 2006-05-24, 22:00

Własnie tak myślałem. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się to troche niezgodne z normami bo przecież najprostszy adres domenowy składa się z min 2 członów oddzielonych kropką. Pozostaje mi jeszcze jeden problem.

Czy bind może podawać różne rozwiązania nazw w zależności od ip z jakiego pochodza zapytania ??

Moge zawsze postawić 2 bindy słuchające na 2 rózych interfejsach i dzielące sporą część konfigów .....

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: snaj » 2006-05-24, 22:09

Opis konfiguracji binda i sekcja odnosnie: view
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: bind - czy to możliwe ?

Post autor: bojleros » 2006-05-24, 22:34

Kod: Zaznacz cały

Here is an example of a typical split DNS setup implemented using view statements.

view "internal" {
               // This should match our internal networks.
      match-clients { 10.0.0.0/8; };
               // Provide recursive service to internal clients only.
      recursion yes;
               // Provide a complete view of the example.com zone
               // including addresses of internal hosts.
      zone "example.com" {
            type master;
            file "example-internal.db";
      };
};
view "external" {
      match-clients { any; };
               // Refuse recursive service to external clients.
      recursion no;
               // Provide a restricted view of the example.com zone
               // containing only publicly accessible hosts.
      zone "example.com" {
           type master;
           file "example-external.db";
      };
};
To tak jeżeli ktoś byłby zainteresowany... :P

ODPOWIEDZ